BERD se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei

S.B.
Internaţional / 25 mai

BERD se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei, în urma invaziei Rusiei, după ce s-a angajat să cheltuiască în această ţară un miliard de euro în 2022, informează news.ro.

Uniunea Europeană a estimat costul total al pagubelor suferite de Ucraina între 500 şi 600 miliarde de euro.

"Ne aşteptăm să obţinem finanţare de la donatori în special pentru reconstrucţie, deoarece acum doar asigurăm finanţare de urgenţă pentru a sprijini economia ucraineană", a afirmat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, la Forumul global al pieţelor organizat de Reuters.

Donatorii înţeleg că sunt necesare fonduri suplimentare, a declarat Renaud-Basso în marja Forumului economic mondial (WEF) de la Davos.

Oficialul a adăugat că este important ca o parte din fondurile alocate Ucrainei să fie acordate mai degrabă sub formă de granturi decât împrumuturi, pentru a evita împovărarea ţării cu datorie suplimentară.

De asemenea, BERD majorează investiţiile în sectorul agricol din diverse ţări, concentrându-se pe finanţare pentru majorarea importurilor de cereale, construirea de spaţii de depozitare şi capacităţi de producţie şi sporirea accesului la îngrăşăminte, după ce criza din Ucraina a afectat aprovizionarea globală cu alimente, a explicat Renaud-Basso.

Oficialul a precizat: "Am lansat săptămâna trecută un plan de acţiune cu alte bănci de dezvoltare în care precizăm ce face fiecare în acest domeniu".

Războiul, inflaţia, înăsprirea politicii monetare şi deficitul de alimente sporesc şansa unei recesiuni globale, a avertizat Renaud-Basso, deşi BERD nu previzionează o astfel de evoluţie.

"Va depinde de durata războiului şi de soluţiile găsite la criza alimentară, dar pe ansamblu perspectivele sunt sumbre", a afirmat preşedintele BERD.

De asemenea, Renaud-Basso a anunţat că BERD vrea să investească aproximativ 50% din fondurile sale, aproximativ 5 - 6 miliarde de euro, în investiţii verzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

24 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8974
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7699
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.6173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro