Biden îl primeşte pe premierul irlandez Leo Varadkar pentru a sărbători Sfântul Patrick

D.T.
Internaţional / 17 martie 2023

Sursa foto: www.twitter.com/LeoVaradkar

Sursa foto: www.twitter.com/LeoVaradkar

Preşedintele american Joe Biden, care îşi revendică rădăcinile irlandeze şi intenţionează să influenţeze tot ceea ce priveşte Irlanda de Nord, îl primeşte astăzi pe premierul irlandez Leo Varadkar, cu ocazia zilei Sfântului Patrick, conform Agerpres.

Invitaţia preşedintelui american, care coincide cu sărbătoarea în onoarea sfântului patron al Irlandei, se doreşte a fi festivă.

Casa Albă a făcut cunoscut că interpretul irlandez Niall Horan, devenit celebru cu grupul One Direction şi care urmează în prezent o carieră solo, va cânta pentru invitaţi.

Leo Varadkar se va întâlni cu vicepreşedinta Kamala Harris la micul dejun, înainte de o întâlnire bilaterală cu Joe Biden, apoi un prânz cu parlamentari americani. Ziua se va încheia cu o recepţie oferită la Casa Albă, se precizează în sursă.

Dacă sunt de aşteptat o serie de anecdote ale preşedintelui american despre ascendenţa sa irlandeză, pe care o evocă ori de câte ori are ocazia, vizita are şi o dimensiune politică mai gravă. Joe Biden a urmărit foarte îndeaproape negocierile dificile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană privind statutul delicat al Irlandei de Nord după Brexit.

Democratul de 80 de ani este mai ales preocupat de păstrarea echilibrului găsit în urmă cu 25 de ani, când a fost semnat aşa-numitul acord de pace din Vinerea Mare care a pus capăt deceniilor de violenţe în provincia britanică.

Londra şi Bruxellesul au ajuns recent la un compromis elaborat cu privire la Irlanda de Nord, numit "cadrul de la Windsor".

"Am fost foarte clari în sprijinul nostru pentru acordul-cadrul de la Windsor", a reamintit ieri purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Iar executivul american depune toate eforturile pentru ca procesul să fie dus până la capăt.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a discutat ieri cu politicieni nord-irlandezi prezenţi la Washington.

Şi în special cu liderul partidului unionist DUP, Jeffrey Donaldson, foarte critic faţă de negocierile cu Bruxellesul şi care boicotează din acest motiv, de un an, guvernul local în cadrul căruia împarte puterea cu naţionaliştii din Sinn Fein, se mai arată în sursă.

Joe Biden a fost invitat de prim-ministrul britanic Rishi Sunak să vină în Irlanda de Nord pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a acordului de pace nord-irlandez.

Preşedintele american a spus că intenţionează să accepte această invitaţie în provincia britanică, adăugând că va vizita şi Republica Irlanda.

Acordul din Vinerea Mare, ziua care desemnează pentru creştini vinerea dinaintea Paştelor, a fost semnat pe 10 aprilie 1998. Acesta a pus capăt deceniilor de ciocniri între naţionaliştii catolici, partizani ai alipirii la Republica Irlanda, şi unioniştii protestanţi, fideli Londrei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si voturile irlandezilor ar fi binevenit la alegeri,

    la ce politici "minunate"produc democratii  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb