Bilanţurile băncilor din Turcia, "sufocate" de 18.000 de proprietăţi imobiliare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Bilanţurile băncilor din Turcia, "sufocate" de 18.000 de proprietăţi imobiliare

Imobilele, printre care se numără o vilă din Bosfor de 4,5 milioane de dolari, sunt scoase la vânzare la preţuri cu discount de 25%

Băncile turceşti au dobândit proprietatea a peste 18.000 de mobile în perioada turbulenţelor economice recente, inclusiv o vilă din Bosfor de 25 de milioane de lire (4,5 milioane de dolari), anunţă ahvalnews.com, citând ziarul Posta.

Cele 23 de bănci din Turcia vând proprietăţile cu o reducere de preţ de 25% ca să le scoată din bilanţurile contabile, a informat presa locală. Numărul total al proprietăţilor depăşeşte 20.000 dacă include bunurile imobiliare ale căror date încă nu au fost procesate, conform sursei.

Jumătate din portofoliul de imobiliare, dobândit după ce clienţii nu au mai putut să-şi achite datoriile, cuprinde clădiri rezidenţiale, conform Posta, care adaugă că restul este alcătuit din fabrici, terenuri, magazine şi unităţi de învăţământ.

Economia Turciei a suferit turbulenţe extreme după o criză valutară care a atins vârful vara trecută. Acum, economia ţării are probleme în condiţiile în care împrumuturile neperformante din bilanţurile băncilor continuă să crească. Multe companii au încercat să-şi restructureze datoriile cu instituţiile creditoare, lăsând drept garanţie proprietăţi şi alte bunuri imobile.

Unele bănci au acum atât de multe proprietăţi în bilanţurile lor încât au creat departamente speciale care să gestioneze aceste active, potrivit Pos-ta. Acestea folosesc, de asemenea, companii care intermediază licitaţii, precum Intengo şi tapu.com.

Proprietăţile includ o clădire recent construită, de 22,5 milioane de lire, aflată sub Turnul Galata din Istanbul, şi o sală de evenimente din Ankara, în valoare de 4 milioane de lire, după cum scrie ziarul citat.

Licitaţiile se desfăşoară prin poştă. Participanţii sunt obligaţi să prezinte o garanţie totală cuprinsă între 2% şi 15% din preţul estimat. Ofertanţii câştigători trebuie să plătească în numerar pentru proprietăţi, dar pot solicita băncilor un credit ipotecar pentru finanţarea tranzacţiilor.

Băncile din Turcia oferă proprietăţile la un preţ mai mic întrucât nu sunt obligate să plătească impozit pe vânzări, conform Posta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro