BIRO ROZALIA, UDMR:"Parlamentari din 16 ţări europene cer UE şi NATO aplicarea de sancţiuni mai aspre Belarusului"

G.B
Politică / 18 noiembrie 2021

Biro Rozalia (sursa foto: udmr.ro)

Biro Rozalia (sursa foto: udmr.ro)

O scrisoare deschisă pe tema crizei migranţilor din Belarus, în care se cere aplicarea de sancţiuni mai aspre acestei ţări, a fost transmisă, la iniţiativa Poloniei, către conducerea UE şi secretarului general al NATO, fiind semnată de 23 de parlamentari din 16 ţări europene, a anunţat astăzi deputatul UDMR Biro Rozalia, potrivit Agerpres.

Scrisoarea deschisă este semnată de parlamentari din Polonia, Cehia, Ungaria, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Spania, Ucraina, România şi Marea Britanie. Din partea română, documentul este semnat de către preşedinţii Comisiilor de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor, Titus Corlăţean, respectiv, Biro Rozalia.

De asemenea, semnatar este şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel şi secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.

"Solicităm de la structurile decizionale ale UE de a aplica sancţiuni mai aspre Belarusului în ceea ce priveşte spaţiul aerian, adică UE să declare spaţiul aerian al Belarusului no-fly zone, o sancţionare din partea tuturor liniilor aeriene internaţionale. Solicităm, de asemenea, partenerilor noştri de la nivel internaţional să ia act şi să aibă o acţiune fermă pentru această agresiune hibrid a regimului Lukaşenko şi solicităm o analiză la nivel internaţional din punct de vedere juridic a încălcărilor angajamentelor internaţionale semnate de Belarus, precum şi luarea măsurilor ce se impun din cauza încălcării acestora", a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.

În textul documentului se solicită un dialog mult mai accentuat cu Belarus, respectiv cu Rusia, afirmându-se că doar utilizarea sancţiunilor nu este suficientă pentru a stabiliza situaţia din această ţară.

"Trebuie găsite abordări noi, rapide şi eficiente, pentru a preveni convertirea acestei zone într-un spaţiu în care să trăiască zeci de mii de migranţi fără cale de întoarcere, dar şi fără posibilitatea de a intra ilegal în UE", a subliniat Biro.

Deputata UDMR a precizat că în scrisoare se mai cere "o acţiune sistemică, coordonată, focusată pe domeniul economic şi diplomatic din partea Uniunii Europene, de a acţiona împreună pentru a constrânge generatorii acestei tensiuni la stoparea activităţii desfăşurate".

În opinia deputatului UDMR, situaţia migranţilor de la graniţa dintre Balarus şi Polonia este o urgenţă pe agenda Uniunii Europene, care, pe lângă pandemie, trebuie să gestioneze şi această problematică, degradată foarte rapid şi transformată într-o criză umanitară.

"Din păcate, implicarea armatei de ambele părţi ale frontierei polono-belaruse este iminentă, are o probabilitate din ce în ce mai mare, fiind un pericol foarte mare, deoarece ar însemna o ciocnire între armata unui stat membru NATO şi forţele belaruse. Faptul că UE a declarat solidaritate cu partea poloneză şi se gândeşte la noi sancţiuni sectoriale ce vor lovi în prestatorii de servicii aviatice şi turistice din Belarus, din 15 noiembrie, se pare că nu e de ajuns pentru a soluţiona această problemă", a spus Biro Rozalia.

Ea consideră că, pe lângă demersurile UE, este nevoie de un dialog sporit cu Rusia, dar a amintit şi Agenţia Europeană Frontex, "un instrument încă nefolosit, care ar trebui finanţat şi aplicat" în acest caz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro