Blana ursului fără pădure: amendarea "hrănitorilor"

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 08 iulie 2020

Blana ursului fără pădure: amendarea "hrănitorilor"

Ministerul Mediului a găsit soluţia pentru rezolvarea problemei urşilor care migrează din pădure - tot mai rară - spre oraş: amendarea celor care hrănesc animalele. De altfel, chiar ministrul susţine că din cauza celor care oferă mâncare, urşii coboară spre zonele locuite, fără să vorbească şi de alte cauze, mult mai profunde, inclusiv de invadarea pădurii de către cei care o taie, cu aviz legal sau fără, şi care distrug mediul natural în care ursul este obişnuit să trăiască.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că a avut discuţii cu colegii de la Interne, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, pentru a se trece la sancţionarea cu amenzi a celor care hrănesc urşii "la marginea drumului": "Am avut discuţii cu cei de la Ministerul de Interne şi cu cei de la toate autorităţile publice locale şi centrale care pot să sancţioneze astfel de comportamente. (...) În momentul de faţă, suntem în situaţia în care toţi cei care hrănesc ursul la marginea drumului să primească amendă". Potrivit ministrului, orice formă de hrănire a acestor animale sălbatice, inclusiv cea "instituţionalizată", de genul celei practicate de anumiţi operatori economici, trebuie să înceteze. Costel Alexe consideră că acest comportament al oamenilor este una dintre principalele cauze pentru care ursul coboară în zonele locuite: "Pentru că am avut acest caz de emoţie publică săptămâna trecută, vreau să spun un lucru şi lansez un apel către populaţie. Venind spre Braşov, am văzut cozi de maşini şi în faţa fiecăreia era câte un urs. Fac un apel la populaţie şi sper să înţeleagă: ursul este un animal sălbatic, şi nu de companie. Dacă vom considera că hrănind un urs îi facem un bine, fals! Facem cel mai mare rău cu putinţă acelui exemplar sau specii. Odată hrănit de om, să nu ne imaginăm că se va întoarce în munte, să-şi caute hrana. (...) Indiferent cât de prietenos poate părea, este un animal sălbatic şi poate face victime. (...) Am văzut pe reţelele de socializare pe cineva - şi nu aş vrea să jignesc vreun conaţional al meu, dar are IQ-ul zero - cum privea spre urs în timp ce-l hrănea". Este evident că intrarea în contact direct cu un urs reprezintă o greşeală, care poate fi fatală, dar câteva amenzi nu vor rezolva nici foamea urşilor şi nici lipsa de prevedere a unor oameni.

Alexe a mai precizat că la minister există un grup de lucru care trebuie să identifice soluţii pentru problema urşilor. Totodată, el a menţionat că proiectul în valoare de 10 milioane de euro privind amenajarea, cu fonduri europene, a unui sanctuar de urşi la Braşov a fost trimis la Ministerul Fondurilor Europene în analiză. De asemenea, Alexe a precizat că un alt proiect, prin care populaţiei din zonele cu probleme cu urşii i s-ar asigura garduri electrice de protecţie împotriva acestora se află, de asemenea, în fază de avizare la Consiliul Concurenţei, pentru ca de aceste facilităţi să poată beneficia şi micile ferme, persoane autorizate care desfăşoară activităţi agricole. Pe de altă parte, primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că a transmis Ministerului Mediului o solicitare privind extracţia a şase exemplare de urşi din pădurile administrate de Regia Locală Kronstadt, care ar urma să fie relocaţi în Ungaria.

Din nefericire, urşi încă nu ştiu să aprecieze valoarea unor proiecte, care se plimbă prin diverse birouri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro