Blinken: "SUA sancţionează responsabili din Hong Kong în urma noii legi asupra securităţii naţionale"

T.B.
Internaţional / 30 martie

Blinken: "SUA sancţionează responsabili din Hong Kong în urma noii legi asupra securităţii naţionale"

SUA vor impune restricţii de viză unor responsabili din Hong Kong, teritoriu chinez semiautonom unde a intrat în vigoare o lege asupra securităţii naţionale denunţată de militanţii pro-democraţie, a anunţat vineri secretarul de stat american, informează sâmbătă AFP.

Noua legislaţie prevede în special pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru astfel de infracţiuni precum trădarea de stat şi insurecţia, conform sursei.

Beijingul "a continuat să ia măsuri împotriva gradului înalt de autonomie promis Hong Kong-ului, împotriva instituţiilor sale democratice şi drepturilor şi libertăţilor sale", a explicat Blinken într-un comunicat, notează AFP.

Ca răspuns la "intensificarea reprimării" şi la restricţiile impuse "societăţii civile, media şi vocilor disidente", Departamentul de Stat "ia măsuri pentru a impune noi restricţii de viză mai multor responsabili din Hong Kong", adaugă Blinken, conform sursei citate.

Secretarul de stat american nu a oferit mai multe detalii cu privire la aceste măsuri şi nici nu a precizat numele responsabililor vizaţi, potrivit AFP.

Aceste declaraţii intervin după ce Departamentul de Stat a prezentat vineri, în Congres, raportul său anual asupra relaţiilor cu Hong Kong-ul. Documentul evaluează dacă SUA pot continua să lucreze cu Hong Kong-ul altfel decât cu China continentală, informează sursa.

"Anul acesta, am certificat încă o dată că Hong Kong-ul nu justifică să fie tratat de legile americane în maniera în care aceste legi erau aplicate Hong Kong-ului" înainte de retrocedarea acestui teritoriul Chinei de către Regatul Unit, în 1997, afirmă Blinken, conform sursei.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe chinez la Hong Kong "a condamnat ferm" raportul american, estimând că el defăimează noua lege asupra securităţii naţionale şi constituie o ingerinţă în afacerile interne ale Chinei, potrivit AFP.

În 2020, Beijingul a impus o lege asupra securităţii naţionale după amplele manifestaţii din anul precedent în favoarea democraţiei în Hong Kong, menţionează sursa citată.

Aceasta a dus la o primă serie de restricţii în materie de viză şi la sancţiuni americane împotriva unor responsabili ai Hong Kong-ului, acuzaţi de Washington că erodează drepturile şi libertăţile care diferenţiază oraşul de restul Chinei, relatează sursa.

SUA au revocat de asemenea în 2020 statutul comercial special de care beneficia piaţa financiară din Hong Kong, ca răspuns la reprimarea manifestaţiilor din 2019, uneori violente, în favoarea democraţiei, informează AFP.

Textul adoptat de Parlamentul local din Hong Kong şi intrat în vigoare pe 23 martie completează legislaţia din 2020, conform aceleiaşi surse.

Vineri, postul de radio american Radio Free Asia, finanţat de Congresul american, a anunţat că şi-a închis biroul din Hong Kong din cauza acestei legi, afirmând că se teme pentru securitatea jurnaliştilor săi, transmite AFP.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Democratie "sel ectiva"

    cine canta cum vrem noi,e OK, 

    pe restul sanctionam,

    pacat mare ca asa de jos a ajum si Marele USA 

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb