Abonament gratuit

BNP Paribas, amendată pentru că a ascuns riscurile împrumuturilor în franci

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

BNP Paribas, amendată pentru că a ascuns riscurile împrumuturilor în franci

Banca trebuie să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro 

Principala filială de credit a băncii franceze BNP Paribas SA a fost obligată, miercuri, să plătească 187.500 de euro (amenda maximă) şi daune enorme, de zeci de milioane de euro, pentru că a ascuns riscurile aferente împrumuturilor sale Helvet Immo în franci elveţieni, în detrimentul a peste 4.600 de debitori, potrivit web24. news, care citează publicaţia La Tribune.

BNP Paribas Personal Finance, cunoscută în Franţa sub brandul Cetelem, este considerată de instanţă "vinovată de practici de marketing înşelătoare" şi de "ascunderea" aces­tei infracţiuni pentru comercializarea, în 2008 şi 2009, a împrumuturilor cu risc ridicat, denominate în franci elveţieni, dar rambursabile în euro.

Daunele datorate de societatea bancară diferă în funcţie de debitori. Două asociaţii de consumatori, părţi civile, au obţinut fiecare peste un milion de euro pentru prejudicierea interesului colectiv al consumatorilor.

Banca trebuie să plătească efectiv aceste sume chiar dacă decide să facă recurs. Decizia instanţei a fost aplaudată în camera de judecată, de către împrumutaţii "ruinaţi, dar atât de uşuraţi", potrivit unui pensionar care s-a prezentat la proces.

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, părţile afectate au cerut sancţionarea BNP Paribas Personal Finance, o filială controlată în proporţie de 100% de banca franceză. Acestea au acuzat banca de faptul că le-a ascuns "un risc financiar incredibil", aferent împrumutului Helvet Immo, care a devenit foarte greu de rambursat atunci când s-a apreciat francul faţă de moneda europeană, după criza financiară. Aproximativ 4.600 de debitori au fost afectaţi de această situaţie, mulţi datorând mai mult capital decât suma împrumutată, deşi plătesc rate de mai bine de zece ani. Peste 2.300 de debitori au intentat acţiuni în cadrul procesului menţionat.

Banca franceză respinge orice practică ilegală, iar avocaţii săi nu au comentat decizia instanţei şi nici nu au indicat dacă intenţionează să facă recurs.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Opaaaaa!

  Unde sunt oparitii care au urlat ani de zile pe aici ca creditele in chf sunt o minunatie si debitorii sunt niste profitori?

  Postaciiiii, la atac! 

  1. Cred ca aia care postau erau aia care au acordat creditele ;)

  In Romania toate băncile s-au comportat corect. Doar nu o să-i dea dreptate d-lui Dragnea care a țipat câțiva ani că băncile fentează românii. In multe țări aproape toate băncile au plătit amenzi de zeci de miliarde de euro și dolari. La fel și constructorii auto. La noi nimic.

  1. Pai daca esti a 27 a roata la caruta europeana nu cred ca mai insemni ceva. La cit de mic in importanta este romanul nu are cum sa fie bagat in seama de birjarii ce conduc caruta....niste cretinoizi.

   Nu trebuie sa vina UE sa faca dreptate. Problema e ca judecatorii nostrii ne-o trag.

   Ei sunt mai competenti decat restul judecatorilor din statele membre. Doar ei au inteles ca bancile saracele sunt partea vatamata in toata povestea asta. Unde este acum infrigementul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie