Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

BNR: Riscurile asociate perspectivei inflaţiei - legate de OUG 114

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

BNR: Riscurile asociate perspectivei inflaţiei - legate de OUG 114

Noul scenariu al prognozei Băncii Naţionale a României (BNR) reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor trei trimestre, la valori chiar uşor inferioare celor anticipate anterior, urmată de urcarea şi menţinerea acesteia uşor sub limita superioară a intervalului ţintei, până la finele orizontului prognozei, conform comunicatului emis, ieri, de banca centrală, după şedinţa de politică monetară.

Acesta arată că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt legate de noul set de măsuri fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie, precum şi de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri. Importante sunt şi incertitudinile legate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale, de conduita politicilor monetare ale BCE şi ale băncilor centrale din regiune, potrivit BNR.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să scadă, în luna decembrie 2018, până la 3,27%, de la 3,43% în noiembrie, consolidându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare.

Evoluţia din decembrie a survenit în principal ca urmare a scăderii preţului combustibililor - pe fondul dinamicii cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale -, compensată parţial de creşterile consemnate pe segmentul legumelor şi fructelor şi al produselor din tutun.

Datele revizuite privind creşterea economică în trimestrul al treilea 2018 confirmă accelerarea dinamicii anuale a PIB real, la 4,4%, de la 4,1% în trimestrul anterior, exclusiv pe seama creşterii mult peste aşteptări a producţiei agricole.

"Exportul net şi-a mărit contribuţia negativă la dinamica PIB faţă de datele precedente, pe fondul încetinirii mai pronunţate a creşterii exporturilor de bunuri şi servicii faţă de cea aferentă importurilor", conform BNR.

Cotaţiile relevante ale pieţei monetare interbancare şi ecartul lor pozitiv faţă de rata dobânzii de politică monetară au reintrat pe o pantă uşor crescătoare la mijlocul lunii ianuarie 2019, iar cursul de schimb leu/euro a consemnat o creştere mai pronunţată în a doua parte a lunii - pe ansamblul lunii leul s-a depreciat cu 1,1 la sută faţă de euro, evidenţiază banca centrală.

În acest context, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%, precum şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5%. Totodată, a fost menţinută şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 3,5%. BNR a decis, de asemenea, păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS