Bogdan Aurescu a discutat cu noul ministru suedez al Afacerilor Externe

V.G.
Politică / 8 noiembrie 2022

Bogdan Aurescu a discutat cu noul ministru suedez al Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billstrom, în contextul preluării recente de către demnitarul suedez a acestui portofoliu, informează News.ro.

Potrivit MAE, în debutul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat, din nou, pe omologul suedez pentru preluarea funcţiei de ministru al Afacerilor Externe şi a exprimat întreaga disponibilitate de colaborare strânsă cu acesta în promovarea obiectivelor comune, atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi în raport cu agenda regională, europeană şi euroatlantică.

La rândul său, ministrul suedez de Externe a felicitat România pentru rolul-cheie avut în ansamblul acţiunilor UE în favoarea Ucrainei, în special pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de către ţara noastră.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat succint măsurile adoptate de România pe toate palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în ţară a peste 2,78 milioane de refugiaţi din Ucraina şi a tranzitului prin ţara noastră a peste 6,5 tone de cereale ucrainene.

În ceea ce priveşte extinderea NATO, ministrul suedez de Externe a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru sprijinul activ acordat procesului de aderare la NATO a Suediei (şi Finlandei) de către România şi personal de către ministrul român de externe.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea deplină şi activă din partea României pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare a Suediei la NATO, apreciind rolul pe care Suedia îl asumă deja în beneficiul Alianţei, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la misiunile NATO şi interoperabilitatea cu aliaţii. Acesta a arătat că România va continua demersurile de susţinere a aderării Suediei la NATO.

De asemenea, s-a referit la importanţa reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, pe care o va găzdui la Bucureşti la finalul lunii noiembrie 2022, şi la care Suedia este invitată.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa unei coordonări strânse, mai ales având în vedere dinamica complexă generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile pe care aceasta le generează în plan european şi internaţional.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului suedez privind sprijinul deplin al României pentru obiectivele şi buna desfăşurare a mandatului viitoarei Preşedinţii suedeze a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2023, un mandat extrem de complex inclusiv prin prisma efectelor deosebite ale evoluţiilor recente de securitate în conexiune cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Totodată, ministrul român de Externe a reconfirmat interesul pentru o cooperare tot mai strânsă cu Suedia în raport cu dosarele legate de Vecinătatea Estică a UE, în care această ţară este tradiţional implicată.

De asemenea, Aurescu a apreciat importanţa identificării unor soluţii consistente la nivelul UE pentru revitalizarea şi adaptarea Parteneriatului Estic la noile realităţi, susţinând o abordare constructivă care să răspundă aşteptărilor crescute ale partenerilor.

Cei doi demnitari au agreat importanţa unui schimb de opinii cuprinzător pe aceste teme la nivelul Consiliului UE, ministrul de externe suedez apreciind iniţiativele şi efortul României în acest dosar şi fiind de acord ca Suedia şi România să coopereze apropiat în perioada imediat următoare.

Dialogul dintre cei doi miniştri de externe a abordat totodată, la iniţiativa părţii române, dosarul aderării României la Spaţiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând stadiul procesului de aderare şi demersurile aferente, inclusiv rezultatele pozitive ale vizitei voluntare derulate în România în luna octombrie 2022. În acest context, a mulţumit omologului său, care a salutat toate eforturile României în acest dosar, pentru susţinerea acordată de partea suedeză pentru adoptarea rezoluţiei recente a Parlamentului European pe subiect.

Cei doi demnitari au convenit menţinerea unui dialog activ şi constant pe toate subiectele de interes comun în perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar a venit suedezul sa cerseasca 3 miliarde de dolari si sa ne ameninte cu diverse santaje, daca nu-I platim urgent?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro