Bogdan Aurescu, discuţie despre importanţa diplomaţiei României cu stagiarii înscrişi în Programul Oficial de Internship al Guvernului

V.G.
Politică / 25 august

Bogdan Aurescu, discuţie despre importanţa diplomaţiei României cu stagiarii înscrişi în Programul Oficial de Internship al Guvernului

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a primit, astăzi, la sediul MAE, un grup de stagiari din cadrul Programului Oficial de Internship al Guvernului României, notează News.ro.

"Într-un cadru interactiv şi deschis, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat reperele acţiunii diplomatice ale României în această perioadă, în strânsă legătură cu evoluţiile actuale în plan regional, european şi global, punând accentul asupra importanţei instituţiei Diplomaţiei şi a activităţii diplomatice, precum şi a adaptării acesteia în contextul crizei de securitate generate de agresiunea rusă în Ucraina, pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale ale diplomaţiei române: promovarea şi apărarea intereselor naţionale ale României, precum şi asigurarea securităţii cetăţenilor români, în sensul cel mai amplu", arată Ministerul Afecerilor Externe.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat faptul că anul 2022 marchează 160 de ani de diplomaţie română modernă, în care politica externă a României a fost gestionată şi dezvoltată, mai ales în momente esenţiale, de cumpănă, de diplomaţi dedicaţi, acest an având o semnificaţie deosebită pentru Ministerul Afacerilor Externe, care a jucat un rol deosebit în istoria României, ca vector de modernizare şi progres. În context, şeful diplomaţiei române a amintit faptul că, imediat după înfiinţarea instituţiei ca Departament al Trebilor Străine şi de Stat, în anul 1862, diplomaţii români au asigurat îndeplinirea obiectivului fundamental al recunoaşterii internaţionale şi desăvârşirii Unirii Principatelor, o primă sarcină îndeplinită cu succes, urmată de multe alte obiective extrem de importante pentru evoluţia şi devenirea României moderne.

În egală măsură, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat şi necesitatea ca politica externă a ţării noastre să rămână, pe termen lung, o temă de consens naţional, susţinând rezilienţa internă şi externă a statului şi priorităţile urmărite de România.

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei române a pus accentul şi asupra modernizării Ministerului Afacerilor Externe, ca instituţie, inclusiv prin faptul că aproape 50% din numărul total al angajaţilor MAE sunt, în prezent, femei, iar din numărul total al persoanelor care ocupă funcţii de conducere la nivelul Centralei MAE, femeile reprezintă aproximativ 54%, asigurând conducerea la toate nivelurile: secretar de stat, secretar general, director general, director, director adjunct. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că media de vârstă în rândul angajaţilor MAE este în curs de întinerire, în special pe fondul organizării, începând cu anul 2021, de îndată ce cadrul legal şi condiţiile pandemice au permis, a unei serii de concursuri de admitere pentru posturi diplomatice şi consulare, precum şi pentru funcţii de execuţie specifice MAE.

Încurajând tinerii prezenţi să se îndrepte către o carieră diplomatică, ministrul Bogdan Aurescu a împărtăşit din experienţa sa şi a descris profilul diplomatului modern, caracterizat prin îmbinarea unui set de cunoştinţe vaste şi de metode de lucru interdisciplinare cu un set larg de abilităţi profesionale şi personale, de cunoştinţe extinse de relaţii internaţionale, drept internaţional, istorie, economie, cultură, geografie şi o serie de alte domenii conexe. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul asupra importanţei pregătirii temeinice a tinerilor diplomaţi şi a cunoaşterii de limbi străine, dar şi a pasiunii pentru relaţiile internaţionale, având în vedere atât complexitatea acestei profesii, care implică şi multe restricţii, cât şi nevoia constantă de rezistenţă la stres, adaptabilitate, flexibilitate în acest mediu, precum şi de bune capacităţi de comunicare. Ministrul a subliniat şi faptul că diplomaţia presupune mai ales un efort de echipă, bazat pe performanţe individuale, reiterând importanţa rezultatelor palpabile ale acestui efort, care definesc în final pe fiecare dintre noi şi echipa din care facem parte: "Aşa cum le spuneam şi colegilor mei din minister, important este ceea ce laşi durabil în urma ta. Adică eşti ceea ce faci. Într-un final, definiţia dumneavoastră personală este legată de ceea ce aţi făcut efectiv şi aţi lăsat în urmă".

În acest context, ministrul Afacerilor Externe a subliniat şi importanţa esenţială a dimensiunii afacerilor consulare în cadrul MAE, având în vedere nevoia permanentă de sprijin pentru cetăţenii români aflaţi în întreaga lume. A amintit în acest sens amplul proces de reformă consulară, pe toate palierele, pe care l-a demarat în cadrul mandatului său şi care va continua în ritm susţinut în perioada următoare. De altfel, stagiarii au vizitat în cursul zilei şi Centrul de Pregătire a Personalului Consular din cadrul MAE, pentru a afla detalii, în mod nemijlocit, despre activitatea consulară a MAE, mai indică sursa citată.

În discuţiile purtate cu tinerii prezenţi, ministrul Bogdan Aurescu a abordat teme precum eforturile multidimensionale de sprijin ale României pentru Ucraina în contextul invaziei ruse, sprijinirea obţinerii statutului de candidat la aderarea la UE al R. Moldova, subliniind că sprijinirea Ucrainei şi Republicii Moldova reprezintă obiective importante pentru diplomaţia română deoarece creşterea rezilienţei acestora şi progresul acestor state în parcursul lor european contribuie la consolidarea securităţii României în sens larg.

De asemenea, s-a referit la aspecte care ţin de practica negocierii tratatelor internaţionale şi provocările legate de aplicarea acestora, inclusiv cu posibilitatea stagiarilor de a consulta în cadrul vizitei tratate încheiate de România, demersurile active în ceea ce priveşte obiectivele actuale de politică externă ale României, inclusiv aderarea României la spaţiul Schengen, procesul de aderare a ţării noastre la OCDE, creşterea profilului internaţional şi rolului activ al României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin obţinerea de rezultate foarte bune la Summitul aliat de la Madrid şi găzduirea, în luna noiembrie a acestui an, a reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, conform sursei menţionate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro