Bogdan Aurescu l-a primit pe secretarul general al MAE din Qatar

F.D.
Politică / 7 octombrie

Bogdan Aurescu l-a primit pe secretarul general al MAE din Qatar

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, astăzi, pe secretarul general din MAE din Qatar, Ahmed bin Hassan Al Hammadi, cu ocazia vizitei oficialului la Bucureşti, iar în acest context şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa pe care România o acordă relaţiilor bilaterale cu statul Qatar şi voinţa fermă a autorităţilor române de a consolida şi diversifica cooperarea politică, economică şi sectorială, potrivit Agerpres.

Ministrul Aurescu a salutat, cu această ocazie, calitatea relaţiilor dintre cele două state, în special din perspectiva dialogului politico-diplomatic şi a colaborării în cadrul organismelor internaţionale.

Totodată, ministrul român a arătat că, din perspectiva cooperării economice, pot fi fructificate oportunităţi în domeniile IT&C, telecomunicaţii, energie verde, agricultură şi conectivitate. În acest context, a încurajat realizarea de investiţii în proiecte concrete de interes pe piaţa românească.

În plan regional, şeful diplomaţiei române a pus accent pe evoluţiile strategice din vecinătatea României şi a subliniat că agresiunea militară ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina are un impact semnificativ asupra securităţii şi stabilităţii Europei şi a Orientului Mijlociu.

Aurescu s-a referit la consecinţele globale ale războiului Rusiei contra Ucrainei şi a prezentat eforturile României pentru gestionarea acestora şi pentru sprijinirea refugiaţilor care au trecut graniţele ţării noastre, precum şi măsurile pentru atenuarea efectelor crizei alimentare la nivel regional şi internaţional, evidenţiind rolul relevant al ţării noastre în facilitarea exportului de grâne din Ucraina.

Ministrul a apreciat poziţionarea Qatarului în forurile multilaterale în favoarea prezervării dreptului internaţional şi a reafirmat importanţa acţiunii coordonate a comunităţii internaţionale în apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. De asemenea, a apreciat rolul de mediator al Qatarului în cadrul unor procese importante de soluţionare a conflictelor din Orientul Mijlociu şi Africa, subliniind că securitatea acestui spaţiu şi securitatea europeană sunt interdependente.

Vizita la Bucureşti a secretarului general dr. Ahmed bin Hassan Al Hammadi a inclus şi co-prezidarea, împreună cu secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice din MAE român, Traian Hristea, a celei de-a doua sesiuni de consultări politico-diplomatice bilaterale.

Discuţiile s-au concentrat, de o manieră detaliată şi aplicată, asupra stadiului şi perspectivelor cooperării bilaterale, consolidării cadrului juridic bilateral în domeniile cu potenţial real de dezvoltare. În acest context, cei doi interlocutori au analizat oportunitatea creării unui cadru instituţional adecvat, care să faciliteze dialogul multisectorial la nivel guvernamental şi al mediilor de afaceri. Ambele părţi au salutat perspectivele favorabile eliminării obligativităţii deţinerii de vize pentru cetăţenii qatarezi care călătoresc în spaţiul european. Oficialul din Qatar a mulţumit României pentru eforturile de consolidare a unei abordări strategice a UE faţă de zona Golfului.

Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii pe subiecte regionale şi internaţionale de actualitate, secretarul general Ahmed bin Hassan Al Hammadi prezentând evaluări ale ţării sale în dosarele Afganistan şi Siria. Secretarul de stat român s-a referit la cele mai recente evoluţii din Ucraina şi a prezentat eforturile multidimensionale ale României în sprijinul Kievului şi al refugiaţilor din Ucraina, precum şi al combaterii unei crize alimentare globale.

Cu prilejul vizitei la Bucureşti a secretarului general din Ministerul Afacerilor Externe al Statului Qatar au fost semnate mai multe documente de cooperare bilaterală: Acordul privind dobândirea, pe bază de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru misiunile diplomatice şi oficiilor consulare între Guvernul României şi Guvernul Statului Qatar; Acordul de cooperare şi schimb de ştiri între Agenţia de Presă din Statul Qatar (QNA) şi Agenţia Naţională de Presă din România (AGERPRES); Primul Program executiv în domeniile învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice al Acordului de cooperare educaţională, ştiinţifică şi culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Statului Qatar.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro