Bogdan Aurescu participă mâine la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

G.D.
Politică / 19 martie

Bogdan Aurescu participă mâine la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa mâine, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles. În aceeaşi zi, ministrul Bogdan Aurescu va participa şi la reuniunea comună a miniştrilor afacerilor externe şi a miniştrilor apărării din statele membre UE, precum şi la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023, informează News.ro.

Potrivit MAE, la reuniunea CAE, miniştrii de externe europeni vor avea o discuţie aprofundată cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu privire la implementarea Planului de Acţiune al UE pentru gestionarea consecinţelor geopolitice ale agresiunii Rusiei, Dialogul Belgrad-Priştina, situaţia din Tunisia şi evoluţiile din Iran.

"Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc cu participarea, prin videoconferinţă, a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Ministrul Bogdan Aurescu va susţine necesitatea menţinerii unui sprijin multidimensional pentru Ucraina, atât la nivelul UE, cât şi al statelor membre, cu accent pe furnizarea cât mai rapid posibil de echipament militar şi instruire pentru armata ucraineană în cadrul Misiunii UE de asistenţă militară pentru Ucraina, exprimând susţinere pentru noile măsuri pe această linie aflate în discuţie la nivel european", precizează ministerul.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va exprima sprijin pentru consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei, concomitent cu eficientizarea implementării măsurilor restrictive în vigoare. Va accentua importanţa continuării eforturilor diplomatice în vederea izolării internaţionale a statului agresor şi continuarea demersurilor europene şi a partenerilor like-minded către statele terţe, pentru a contracara narativul rus, mai arată MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu va menţiona acţiunile de sprijin desfăşurate de România pentru Ucraina, inclusiv date actualizate cu privire la exportul de cereale ucrainene cu ajutorul ţării noastre, care în prezent au ajuns la peste 14 milioane de tone.

"În context, ministrul de externe va face referiri la situaţia de securitate din Republica Moldova şi acţiunile de destabilizare care vizează administraţia pro-europeană şi va încuraja statele membre să continue transmiterea de susţinere pentru guvernul pro-european din Republica Moldova. În acest context, va solicita continuarea sprijinului UE pe multiple paliere pentru autorităţile de la Chişinău. De asemenea, va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancţiuni, propunere pe care ministrul Bogdan Aurescu a lansat-o la CAE din luna februarie 2023, care să vizeze persoanele responsabile de acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova, aspect la care România lucrează deja", se arată în comunicat.

Dezbaterile referitoare la Iran au loc în contextul adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni în domeniul drepturilor omului, situaţiei legate de proteste, cooperarea militară cu Federaţia Rusă în contextul agresiunii acesteia împotriva Ucrainei şi programul nuclear. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul pentru o abordare fermă din partea UE pentru a menţine presiunea asupra regimului de la Teheran şi a determina modificarea conduitei acestuia, subliniază MAE.

În cadrul reuniunii comune a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor apărării din statele membre UE, oficialii europeni vor evalua stadiul implementării Busolei Strategice, la un an de la adoptarea acesteia, precum şi sprijinul necesar în continuare pentru Ucraina. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta rezultatele implementării Busolei Strategice, inclusiv din perspectiva răspunsului la consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi va sublinia necesitatea menţinerii şi consolidării sprijinului pentru Ucraina, precum şi pentru Republica Moldova.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa şi la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023, care va prilejui coagularea acţiunii solidare a comunităţii internaţionale, în vederea abordării crizei umanitare de proporţii şi a nevoilor de redresare şi reconstrucţie, pe fondul dezastrului natural care a afectat cele două state. În cadrul sesiunii dedicate anunţării angajamentelor financiare, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va afirma angajamentul constant al României pentru continuarea susţinerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populaţiei afectate din cele două state şi va anunţa un nou pachet de asistenţă financiară din partea României în sprijinul celor două state puternic afectate de cutremure, mai spune MAE.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dute sa-ti dea stapanii lista cu tot ce trebuie sa faca romanii pentru Inalta Poarta

    DEGEABA ! CU MUTRA LUI DE BUCĂTAR ȘI INTELIGENȚA DE ȘEF DE TRIB VALAH, NU IMPRESIONEAZĂ PE NIMENI ! ...

    CEL MAI SLAB si INCOMPETENT MINISTRU DE EXTERNE pe care l-a avut ROMANIA din vremea lui CEAUSESCU si pana IN PREZENT.

    In interiorul MAE nu are nimeni nci o parere despre el. NOTA ''0''! Nu inteleg de ce mai este in functie, daca avea ONOARE isi dadea demisia dupa esecul SHENGEN. 

    Da? Ce sa faca el acolo? Cu mutra lui de bucatar si cu inteligenta lui de fochist.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro