BOGDAN CHIRIŢOIU:''Doar o treime dintre consumatori au folosit oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze''

G.U.
Macroeconomie / 17 iunie

''Doar o treime dintre consumatori au folosit oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze''

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, consideră că lucrurile în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie merg bine şi nu mai pot fi întoarse, dar susţine că se aştepta ca mai mulţi dintre consumatori să folosească oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze, informează Agerpres.

"În energie sunt timpuri interesante. E o oportunitate să inovăm şi să facem ca lucrurile să meargă mai bine, ceea ce trebuie să însemne mai ieftin sau nu foarte scump şi cu un impact ecologic mai redus decât în momentul de faţă (...) Discut cu persoane de conducere din companii şi înţeleg că trec printr-o experienţă cu care sunt mai puţin familiarizaţi, dar asta e situaţia, trebuie să ne adaptăm cu toţii şi să folosim schimbarea ca pe o oportunitate de a face lucruri bune. În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie, lucrurile merg şi nu mai pot fi întoarse. Cu siguranţă am avut o conjunctură bună la gaze şi asta ne-a ajutat. Îmi pare rău că mai mulţi dintre consumatori nu au folosit oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze, suntem undeva la o treime. Mă aşteptam ca treimea asta să fie reprezentată de către cei care au consumuri mai mari, dar din păcate această treime reflectă consumatorul mediu, care foloseşte gazul pentru gătit, deci un consum mic. Posibil ca această fereastră de oportunitate care exista anul trecut, când gazele erau destul de ieftine faţă de perioada dinainte, pare a se închide. Am atenţionat companiile că vom fi foarte severi dacă vedem eforturi de a bloca mişcarea clienţilor. Avem investigaţii pe zona de electricitate, unde sesizări pe care le-am primit din piaţă arată obstrucţionarea de mişcare a clienţilor de la furnizorii actuali spre unii noi. În acelaşi timp, suntem atenţi şi pe zona de gaze", a menţionat Chiriţoiu, într-o dezbatere de specialitate, organizată astăzi.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat, totodată, că instituţia pe care o conduce va derula o serie de controale la companiile din energie în privinţa aplicării legislaţiei pe extinderea reţelelor de gaze şi electricitate şi pe ceea ce înseamnă branşarea în cazul noilor consumatori.

"Altă zonă de interes, şi am atenţionat companiile că vom desfăşura controale, este aplicarea legislaţiei privind extinderea reţelelor de gaze şi electricitate, branşarea de noi consumatori. Pe de o parte, cu toţii înţelegem că legislaţia nu este perfectă şi că este dificil de aplicat. Imperfect şi dificil de aplicat nu înseamnă că nu există şi că nu se aplică. Vom desfăşura o serie de acţiuni de control atât pe zona de electricitate, cât şi pe zona de gaze. În acelaşi timp, vom sprijini industria în sensul să facem legea asta mai aplicabilă. Rezultatul modificării legislaţiei trebuie să fie ca aceasta să funcţioneze, nu să abandonăm obiectivul ei care este extinderea reţelelor în facilităţi de acces a consumatorilor la gaze şi electricitate, la costuri rezonabile. Efortul trebuie să vină de la companiile mari, nu de la consumatori mai săraci, care au cu totul alte posibilităţi decât le are o mare companie de utilităţi", a subliniat şeful autorităţii de concurenţă.

Decidenţi din industria energetică românească analizează, joi, strategiile naţionale, europene şi corporative în domeniu în cadrul ediţiei a VII-a a evenimentului Energy Strategy Summit 2021.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. > Cu siguranţă am avut o conjunctură bună la gaze şi asta ne-a ajutat. Îmi pare rău că mai mulţi dintre consumatori nu au folosit oportunitatea de a trece pe contracte mai avantajoase la gaze, suntem undeva la o treime.

  Da, conjunctura se numea criza sanitaro-economica provocata de o PANDEMIE GLOBALA!! 

  Cum de nu s-au gandit consumatorii in momentele in care guvernul le spunea sa stea in casa sau sa poarte o masca daca sunt singuri pe strada sa dea fuga repede sa isi schimb furnizorii de utilitatii?? E chiar un mister cum de o treime au facut asta! 

  Ma gandesc ca tot aia o trime s-au dus apoi sa stea la coada si-si "actualizeze" datele la banca, adica sa le arate ca au acelasi buletin si sa dea cu subsemnatul pe acte care nimeni nu are timp sa i le explice. 

  1. Lumea nu se duce din nestiinta si din scarba fata de tot ce inseamna simbioza stat-corporatii... Plus ca e multa lume (peste 60%) din populatia Romaniei care nu stie cu calculatorul deci ce oferte sa caute si sa sel ecteze?

   Aia cu actualizatul datelor la banca e o teapa la adresa consumatorilor si un abuz al bancilor intrucat lumea nu-si schimba in fiecare zi domiciliul sau buletinul.  

  nu exista nici o oportunitate cu chiritoiu la concurenta , pentru ca nu exista concurenta reala , toti fiind intelesi la preturi pe sistem cartel mafiot . bucuresti , mafia rezista !

  1. este cartel!!!

   sunt intelesi cu usile inchise! 

   ofertele se vad din satelit ca nu sunt concurentiale! 

   Ofertele sunt intelese si sunt facute sa nu loveasca unul in altul! 

   Consiliul concurentei doarme! 

   Este o mizerie ce se perimite a se repeta pe seama populatiei proaste. 

   La fel si cu cresterea de comisioane bancare cand in europa comisioanele cad la minim!!! 

   semnat comenturi "Cretine" 

  Sa le spuna cineva alora de au facut "ofertele" care nu se pot numi oferte concurentiale!!!!

  Se vede din satelit o forma ascunsa de monopol si intelegere!!! 

  Ofertele nu concureaza pe aceleasi servicii ci pe "servicii" (daca unele se pot numi servicii) diferite!!! 

  Este o bataie de joc ce se intampla acum in piata; haosul generat la schimbari de contracte si "oferte" ce sunt real "neoferte". 

  Nu se sesizeaza consiliul concurentei sau al consumatorului? 

  Este o bataie de joc!!! 

  Citesc si recitesc "ofertele" care nu sunt oferte in realitate!!! Sunt stupizenii consemnate in scris ce nu au treaba cu piata reala de concurenta in domeniul furnizarii de servicii specifice domeniului. 

  Se vede foarte clar cum toti "Ofertantii" daca putem sa le spunem asa, acu construit "oferte" (adica neoferte) in asa mod in cat sa nu se DERANJEZE intre EI in schimb sa DERANJEZE buzunarul omului si sa il induca in eroare prin oferirea de servicii ce nu au treaba cu domeniul respectiv. 

  Ce doamne iartama oferte sunt astea? 

  Pe bune.. au fost scrise cu usile inchise de catre toate partile adunate in secret!!!! 

  Nici o oferta nu loveste in alta oferta!!! 

  Astea nu sunt oferte concurentiale!!! 

  ESTE CAT SE POATE DE CLAR O FORMARE DE MONOPOL SAU CHIAR CRUP INFRACTIONAL!!! 

  Poate sesiseza cineva la curtea europeana asemenea "oferte" neoferte pe haosul asta generat in randul electricitatii!!!! 

  Rusine Gov pentru ceea ce permiti sa se intample in piata doar pentru a ridica viitoare taxe si accize !!! 

  Pe bune BURSA RO hai sa punem "ofertele" pe pagina de bursa ro si sa le dezbatem public!!! 

  Va este rusine? 

  De ce? 

  Ca se vede din satelit o forma de intelegere intre "concurentii" de servicii!!! 

  Plus ca sunt texte ce ametesc omul de rand in inducerea unei posibile oferte avantajoase cand in realitate este o ciordire in plus la factura finala in raport corect cu necesarul lui periodic. 

  semnat comenturi "Cretine" 

  Acest individ dubios e sluga corporatiilor. L-am auzit de nenumarate ori promovand interesele corporatiilor din asigurari RCA sau din energie impotriva romanilor, care au CEL MAI JEGOS NIVEL DE TRAI DIN UE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro