Bogdan Gheorghiu propune restaurarea ''Aşezămintelor I.C. Brătianu''

A.P.
Miscellanea /

BOGDAN GHEORGHIU

BOGDAN GHEORGHIU

"Aşezămintele I.C. Brătianu", din strada Biserica Amzei, Bucureşti, ar putea fi incluse în Programul naţional de construcţii de interes public sau social, derulat prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, a anunţat, vineri, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, potrivit Agerpres.

Aflată în centrul Bucureştiului, clădirea este emblematică pentru istoria şi cultura ţării. Imobilul se află în prezent într-o stare avansată de degradare, întrucât nu au mai fost făcute reparaţii, iar expertiza tehnică realizată în cursul acestui an relevă faptul că structura de rezistenţă este în pragul prăbuşirii parţiale sau totale. Odată cu trecerea timpului şi ca urmare a lipsei unei întreţineri minimale, a acţiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, au apărut degradări de profunzime, precizează Ministerul Culturii.

"Întregul ansamblu al 'Aşezămintelor Brătianu' din Bucureşti trebuie redat circuitului cultural cât mai repede. Pentru început vom aloca, din bugetul Ministerului Culturii, 200 mii lei pentru reparaţii urgente la acoperiş, pentru a evita accentuarea degradării imobilului. Este responsabilitatea noastră să găsim soluţii pentru restaurarea acestei bijuterii a arhitecturii interbelice şi să o redeschidem publicului. Voinţa brătienilor a fost aceea de a organiza acolo o bibliotecă la dispoziţia publicului şi aşa avem de gând să facem, pe lângă alte activităţi pe care le-am putea desfăşura în acest spaţiu. Unele corpuri de clădire din acest ansamblu pot fi folosite de instituţiile culturale din subordinea ministerului care plătesc chirii în alte locaţii, dar în acelaşi timp pot fi folosite ca un hub cultural dedicat lucrătorilor din domeniu, pe modelul hub-urilor dedicate antreprenorilor", a afirmat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Estimările realizate de Biblioteca Naţională a României, în administrarea căreia se află "Aşezămintele I.C. Brătianu", şi ale Ministerului Culturii, bazate pe investiţii similare, având în vedere şi deteriorările structurale grave, indică faptul că serviciile de proiectare, obţinerea avizelor şi lucrările de intervenţii s-ar putea ridica la peste 8 milioane de euro, notează Agerpres.

"Aşezămintele I.C. Brătianu" (din strada Biserica Amzei nr. 5-7, Tronson Corp D, Sector 1, Bucureşti) se află în domeniul public al statului şi în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, având codul B-ll-m-B-18143. Ansamblul de patrimoniu este compus dintr-o construcţie cu patru niveluri (Sp+D+P+Mez+2E+M), din cărămidă, din perioada 1908-1930, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro