BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Inflaţia încetineşte, dar există încă multe riscuri pentru pieţele financiare"

G.D.
Macroeconomie / 16 ianuarie

"Inflaţia încetineşte, dar există încă multe riscuri pentru pieţele financiare"

Cele mai recente date privind inflaţia au dat mai multă încredere investitorilor pentru a trece la o abordare mai riscantă, conform unui comunica transmis redacţiei. Ca urmare, pieţele globale au recuperat o parte din pierderile de anul trecut. Dar anul 2023 prezintă încă unele riscuri legate de situaţia economică şi geopolitică generate de ceea ce s-a întâmplat în anul precedent.

Potrivit sursei citate, cele mai recente date privind inflaţia anuală din luna decembrie 2022 în România indică o uşoară decelerare la 16,4%. Dar preţurile au crescut totuşi cu 0,4% de la o lună la alta. Anul 2022 a fost un an cu inflaţie ridicată, creşterea medie lunară a preţurilor fiind de 1,3%, faţă de 0,7% în 2021. Dacă ne uităm la modul în care au evoluat diferitele categorii, putem observa că preţul alimentelor a crescut cu 22% faţă de decembrie 2021, cel al bunurilor nealimentare a crescut cu aproape 15%, iar cel al serviciilor a crescut cu aproape 10%. Campionul creşterilor de preţuri a fost zahărul cu aproape 63%, urmat de unt cu 45% şi ulei comestibil cu peste 37%. Cele mai mici creşteri de preţuri au fost la băuturile alcoolice precum ţuica, rachiul şi alte băuturi cu doar 9%. În categoria produselor nealimentare, campionii au fost energia electrică cu 45%, gazele naturale cu 36% şi transportul feroviar cu 21%. Cu toate acestea, preţurile au scăzut pentru serviciile de telefonie.

La nivel european, datele privind inflaţia din decembrie au adus o încetinire pentru majoritatea ţărilor care au raportat, inclusiv pentru zona euro, cu câteva excepţii. Cele mai mari creşteri ale inflaţiei anuale au fost în Ungaria, care a înregistrat o creştere cu 2%, până la 24,5%, şi în Suedia, cu 0,8%, până la 12,3%.

În Statele Unite, inflaţia din decembrie a încetinit considerabil până la 6,5%, ceea ce arată că economia îşi revine ajungând la un echilibru fără a afecta grav piaţa muncii. Acest lucru pare să se încadreze în definiţia unei "aterizări uşoare" şi se adaugă la restul dovezilor ce ar putea determina Fed să renunţe la politica agresivă de majorare a ratelor dobânzii. Dar există încă riscuri, serviciile încă nu au atins vârful inflaţiei, iar acesta este genul de inflaţie pe care Fed doreşte să o ţină sub control, subliniază sursa citată.

La nivel global, săptămâna trecută, pieţele bursiere au recuperat 3,3 trilioane de dolari în capitalizare de piaţă. Varianta unei "aterizări uşoare" în loc de recesiune capătă greutate în rândul investitorilor. Cu toate acestea, există încă o mulţime de riscuri în acest an, cele mai multe dintre ele venite din 2022, cum ar fi conflictul din Ucraina şi influenţa acestuia asupra energiei şi a preţurilor. Cel mai recent raport de risc al Forumului Economic Mondial vede criza costului vieţii ca fiind principalul risc pentru următorii 2 ani, urmat de dezastrele naturale şi fenomenele meteorologice extreme, precum şi confruntarea geoeconomică. Toate acestea au un impact negativ asupra economiilor globale.

Pentru investitori, inflaţia continuă să fie principalul risc, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Şi ultimele date pozitive privind inflaţia pot face cu uşurinţă ca pieţele să devină euforice, dar investitorii trebuie să fie atenţi, deoarece inflaţia nu este încă pe deplin gestionată. Există încă prea multe necunoscute pentru perioada următoare, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. avem si noi unul din risc: Somajul in Bucuresti - Cluj la minime istorice = 90% opus in viitor = Risc pe CDS-uri ce vor lovi randamente in fonduri pensii si implicit in corectei BVB :D

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5545
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9726
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6239
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.1415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro