BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Investitorii români se aşteaptă la randamente pozitive în 2023"

G.D.
Piaţa de Capital / 2 februarie

"Investitorii români se aşteaptă la randamente pozitive în 2023"

Creşterile de pe pieţele bursiere de la începutul anului continuă, în condiţiile în care acţiunile Rezervei Federale a SUA par să confirme că finalul ciclului de majorare a ratelor dobânzii este foarte aproape, conform unui comunicat remis redacţiei. Aseară, Fed nu a surprins piaţa, majorând din nou dobânda cu încă 0,25%. Deşi datele economice arată o decelerare a inflaţiei, preşedintele Fed, Jerome Powell, consideră că este prea devreme pentru a declara victoria, deoarece economia americană se află încă în primele etape ale dezinflaţiei. Cel mai probabil, creşterile de dobânzi vor mai continua o vreme, Powell menţionând două majorări înainte de o pauză, adăugând că mai sunt multe de făcut pentru a reduce inflaţia.

Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, 28% dintre investitorii individuali români consideră în continuare inflaţia ca fiind cel mai mare risc pentru portofoliul lor în primele trei luni ale acestui an. Inflaţia este urmată în clasamentul riscurilor de o posibilă recesiune a economiei globale, de conflictele internaţionale şi de îngrijorările legate de starea economiei româneşti. În contextul în care în societatea românească se discută în prezent despre o eventuala creştere a impozitelor, doar 9% dintre investitori se tem de această posibilitate. Întrebaţi despre riscurile pentru întregul an 2023, cifrele se schimbă: 23% dintre investitori se tem de o recesiune globală, 21% se tem de inflaţie şi 18% de un conflict internaţional.

Potrivit sursei citate, pentru acest an, 26% dintre investitorii români se aşteaptă la randamente de până la 10%, 22% anticipează câştiguri cuprinse între 10 şi 20%, în timp ce 12% prevăd randamente cuprinse între 20 şi 30%, iar 11% se aşteaptă la câştiguri de peste 30%. Întrebaţi care sunt pieţele care oferă cele mai bune oportunităţi în acest trimestru, 36% din respondenţi au indicat Europa, 30% SUA şi doar 11% privesc spre China. Clasamentul se menţine şi în ceea ce priveşte perspectivele de investiţii pentru întregul an. Doar un sfert dintre investitorii români se aşteaptă la pierderi în 2023.

Scăderile burselor de valori din 2022 nu i-au speriat pe 72% dintre investitorii români, mai arată sondajul eToro Retail Investor Beat. O treime dintre aceşti investitori (33%) consideră că pieţele vor avea rezultate mai bune în acest an, 31% afirmă că pieţele sunt ciclice, 29% că pieţele fluctuează şi spun că sunt investitori pe termen lung iar 29% s-au bucurat să cumpere active de calitate la preţuri mai mici.

Până în prezent, pieţele confirmă aşteptările pozitive ale investitorilor, indicele american S&P 500 înregistrând o creştere de 7,72% de la începutul anului până în prezent, indicele german DAX a crescut cu 10%, iar indicele chinezesc Shanghai a crescut cu 6,39%.

Pentru următoarele trei luni, doar 21,4% dintre investitori au declarat că vor investi mai puţin decât de obicei. Motivul principal pentru 41% dintre ei este necesitatea de a folosi aceşti bani pentru a acoperi costurile crescânde ale gospodăriei. Un sfert dintre respondenţi folosesc banii de investiţii pentru a crea un fond de urgenţă pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute sau pierderea veniturilor, iar aproape 20% acumulează bani în plus pentru a investi atunci când pieţele vor arăta mai bine. În ceea ce priveşte regiunile istorice, 31% dintre investitori sunt din Muntenia, 21% din Transilvania şi 20,6% din Moldova. De asemenea, sondajul arată că există o disparitate de gen atunci când vine vorba de investiţii - două treimi dintre investitori fiind bărbaţi (67%), în timp ce doar 33% dintre investitori sunt femei, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. astept cu nerabdare aberatiile lui "s c cret". Minim 2 pagini, multe semnul exclamarii si multe, multe litere mari.

    1. :))

      Eu cred ca in spatele lui este de fapt chatgpt!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

23 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9214
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5250
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5631
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.9955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro