BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO:"Optimismul revine în pieţele financiare pe fondul răcirii pieţei forţei de muncă şi a inflaţiei "

M.C.
Piaţa de Capital / 9 ianuarie

"Optimismul revine în pieţele financiare pe fondul răcirii pieţei forţei de muncă şi a inflaţiei "

Pieţele financiare de la începutul anului 2023 nu sunt foarte diferite de cele din 2022, conform unei analize realizate de Bogdan Maioreanu. Acesta arată că " ultimele date privind inflaţia şi forţa de muncă din SUA aduc ceva speranţă. Cu toate acestea, s-ar putea să fim încă foarte departe de inversarea politicilor actuale privind ratele dobânzilor. Atenţia pieţelor se îndreaptă către elementele care ar putea determina băncile centrale să îşi schimbe politicile".

Mâine vom vedea şi care este decizia Băncii Naţionale a României privind dobânda de referinţă. Cum în România ultimele date privind inflaţia arată o accelerare, consensul analiştilor este că vom asista la o creştere a ratei dobânzii de referinţă cu cel puţin 0,25%, ceea ce o va duce la 7%. Cele mai recente date privind preţurile producţiei industriale arată o creştere de 44,8% de la an la an pe piaţa internă şi poziţionează România pe locul trei în Uniunea Europeană, după Ungaria şi Letonia, subliniază Maioreanu.

Printre altele, analistul citat mai arată: "Şomajul în România continuă să scadă. Datele pentru luna noiembrie arată o rată a şomajului de 5,4%, mai mică cu 0,1% decât în luna precedentă. Iar acest lucru pune presiune pe salarii. Acestea sunt câteva motive pentru ca politica BNR de creştere a dobânzilor să continue."

În opinia domnului Maioreanu, "inflaţia este primul indicator prezent în orice discurs al bancherilor centrali. Primele date afişate în 2023 arată că inflaţia este în decelerare în zona euro. În decembrie 2022, Eurostat a estimat o inflaţie de 9,2%, în scădere de la 10,1% în noiembrie. De cealaltă parte a Atlanticului, inflaţia arată, de asemenea, o decelerare pentru a cincea lună consecutiv, ajungând la 7,1% în noiembrie. "

Dar minutele ultimei şedinţe a FOMC - Federal Open Market Committee, organismul care decide politica monetară în SUA - arată un alt element de îngrijorare pentru banca centrală americană, Fed: creşterea salariilor nominale. Acest indicator rămâne în continuare peste ritmul considerat a fi în concordanţă cu obiectivul de inflaţie de 2% al FOMC, lucru menţionat în minutele şedinţei. Totodată, spirala creşterii salariilor din Statele Unite este alimentată de o situaţie fără precedent pe piaţa muncii, în care forţa de muncă totală este inferioară numărului de locuri de muncă disponibile, mai menţionează Maioreanu.

De asemenea, analistul Maioreanu susţine că: "În prezent, există 10,5 milioane de locuri de muncă vacante. Numărul de şomeri a scăzut la 5,7 milioane în decembrie 2022, iar rata şomajului a scăzut uşor la 3,5%. Raportul Nonfarm payrolls arată că în decembrie au fost create 223.000 de locuri de muncă în SUA, cea mai mică cifră din ultimele trei luni. Ultimele date privind forţa de muncă, care arată o uşoară răcire a pieţei muncii, urmate de un raport privind o evolutie mai slabă a serviciilor, au readus optimismul în piaţă, generând o creştere de peste 2% a tuturor indicilor bursieri din SUA".

Este puţin probabil ca situaţia de pe piaţa muncii să se deterioreze puternic în lunile următoare. Cu toate acestea, confruntate cu creşterea costurilor şi scăderea cererii, companiile au început să anunţe concedieri în masă. Cele mai recente ştiri despre reduceri de locuri de muncă menţionează Goldman Sachs (GS) care, în urma unei analize a costurilor, se pregăteşte să elimine 3.200 de posturi. Alte ştiri menţionează Amazon (AMZN) care intenţionează să concedieze 18.000 de lucrători, Salesforce (CRM) care intenţionează să reducă 10% din forţa sa de muncă şi Amdocs (DOX) care doreşte să reducă 3% din personal, a subliniat Bogdan Maioreanu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eu cred ca nu vedeti pe fb si youtube videourile cu oamenii din america ce se posteaza ca tocmai au fost dati afara de la munca si nu stiu cum sa isi plateasca ratele la banci.

    Avem industria IT si din Decembrie ianuaria a inceput si industria petrolului. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5545
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9726
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6239
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.1415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro