BOGDAN MAIOREANU, ANALISTUL ETORO: "Temerile legate de recesiune duc la scăderea preţului petrolului"

G.D.
Piaţa de Capital / 16 august

"Temerile legate de recesiune duc la scăderea preţului petrolului"

Cele mai recente date arată că inflaţia şi-ar fi atins deja vârful în unele ţări din Uniunea Europeană, inclusiv în România, situaţia fiind similară în Statele Unite, conform unui comunicat remis redacţiei. Domolirea inflaţiei e o veste bună pentru pieţele financiare care se aşteaptă la o încetinire a creşterii ratelor dobânzilor de către băncile centrale, în timp ce economiile sunt ameninţate de o posibilă recesiune.

Potrivit sursei citate, în timp ce vedem că inflaţia a scăzut uşor de la 15,05% la 14,96%, în România producţia industrială ajustată a scăzut cu 3,9% în iunie faţă de mai şi arată o scădere de 3,7% faţă de aceeaşi lună din 2021. Principalele scăderi au fost în producţia şi distribuţia de utilităţi de 4% şi industria prelucrătoare de 2.8% în timp ce industria extractivă a crescut cu 1.6%. Iar cazul României nu este singular.

Cele mai recente date venite din Statele Unite arată că indicele condiţiilor generale de afaceri s-a prăbuşit cu 42 de puncte până la -31,3, a doua cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată în cadrul Empire State Manufacturing Survey. Indicele comenzilor noi a scăzut cu treizeci şi şase de puncte, până la -29,6, iar indicele livrărilor s-a prăbuşit cu aproape cincizeci de puncte, până la -24,1, ceea ce indică o scădere puternică atât a comenzilor, cât şi a livrărilor. Privind în perspectivă pentru următoarele şase luni, indicele pentru condiţiile viitoare de afaceri a ajuns la 2,1, sugerând că firmele nu sunt optimiste. Indicii pentru viitoarele comenzi noi şi livrări au fost pozitivi, dar au rămas la niveluri scăzute.

Într-o mişcare surprinzătoare menită să sprijine o economie în încetinire, Banca Poporului din China - Banca Centrala Chineză - a scăzut cu 10 puncte de bază rata principală care oferă lichiditate băncilor la 2% şi rata facilităţii de creditare pe un an la 2,75%. Acest lucru a fost un nou semnal pentru pieţe că s-ar putea să ne confruntăm cu o încetinire economică globală în acest an.

Scăderea ratei de către Banca Centrală Chineză vine după datele slabe privind vânzările cu amănuntul, care au crescut cu doar 2,7%, sub valoarea estimată de 4,9%. Producţia industrială a crescut cu doar 3,8% faţă de 4,3% cât se aştepta. Dar cele mai mari scăderi sunt în sectorul imobiliar, unde vânzările de locuinţe au scăzut cu aproape 29%, iar investiţiile în proprietăţi au scăzut cu 12,3%. Între timp, în China, rata şomajului a scăzut la 5,4%, puţin mai bine decât cea de 5,5% din iunie, dar şomajul în rândul tinerilor a crescut la aproape 20%, ceea ce reprezintă un nou record. Potrivit economiştilor, încetinirea redresării ar putea continua, influenţată de politica "zero Covid" şi de scăderea consumului.

Economiştii văd riscurile de recesiune în Europa la cele mai ridicate niveluri din noiembrie 2020. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi temerile că rezervele de gaze naturale nu vor fi capabile să genereze suficientă energie electrică în această iarnă au dus preţul megawatului la 477 de euro, adică de aproape şase ori mai mult decât anul trecut. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze au atins 234 de euro pe megawatt oră cu livrare in Septembrie. Toate aceste preţuri ridicate la energie vor creşte riscurile de scădere a producţiei industriale în Europa, ceea ce se adaugă la potenţialul de recesiune. Cel mai recent sondaj Bloomberg arată că riscul unei recesiuni în Europa a crescut la cel mai înalt nivel din noiembrie 2020. Probabilitatea ca producţia să se diminueze timp de două trimestre consecutive a crescut la 60%, de la 45% într-un sondaj anterior, şi de la 20% înainte de criza Ruso - Ucraineană.

Toate aceste date pesimiste readuc temerile legate de recesiune, ceea ce a dus la o scădere a preţului petrolului cu 5%. Aceasta a fost ajutată de speranţele privind un potenţial progres al negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul. Ţiţeiul West Texas Intermediate s-a ieftinit cu până la 5,7% coborând sub 87 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, iar petrolul Brent a ajuns la 95 de dolari pe baril, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro