Bogdan Maioreanu, eToro: "Inflaţia încetineşte, dar micul dejun se scumpeşte"

Miscellanea / 6 noiembrie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Inflaţia încetineşte, dar micul dejun se scumpeşte"

Inflaţia încetineşte, dar micul dejun se scumpeşte. În timp ce pieţele de mărfuri sunt în scădere în ultimul an, unele dintre alimentele care stau pe masa noastră dimineaţa au avut creşteri spectaculoase.

Cacaua s-a scumpit cu peste 60%, zahărul cu peste 45%, dar poate cea mai spectaculoasă creştere de preţ a fost la sucul de portocale, al cărui cost s-a dublat în acest an. Creşterea susţinută a dus preţul concentratului de suc de portocale pe un teritoriu necunoscut, la peste 4 dolari/livră (8.8 dolari pe kg) - aproape dublul maximelor istorice anterioare. După atingerea acestui nivel foarte ridicat, am observat totuşi o oarecare scădere a preţurilor în ultima săptămână, dar preţul ramane cu peste 80% mai mare decat era la începutul acestui an.

Această creştere este determinată în mod fundamental de perturbarea ofertei, care s-ar putea agrava odată cu intensificarea fenomenului El Nino. Nu există o soluţie rapidă, având în vedere că stocurile sunt scăzute şi că portocalii au nevoie de la 4 până la 15 ani pentru a ajunge la maturitate. Această creştere mare a preţului sucului de portocale a fost determinată de reducerea ofertelor din partea producătorilor dominanţi din Brazilia (70% din total), Mexic (11%) şi, mai ales, SUA (6%). Toţi au fost afectaţi de o combinaţie de perturbări meteorologice şi de răspândirea bolii înverzirii citricelor. .

Boala înverzirii citricelor este o boală incurabilă care afectează pomii ce produc citrice precum portocale, mandarine, lămâi, lămâi verzi, pomelo, grapefruit şi alte fructe similare. În cazul portocalelor, aceasta are ca rezultat fructe mai mici, amare şi diforme, care nu pot fi folosite pentru consum sau pentru alte utilizări. Boala este răspândită de o bacterie şi este purtată de o insectă numită psilidă. Nu se cunoaşte niciun tratament în prezent, iar arborii afectaţi trebuie distruşi.

Se estimează că producţia mondială de suc de portocale va fi cu 9% mai mică, până la 1,5 milioane de tone, iar producţia din SUA va scădea cu o treime în perioada 2022 - 2023. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care cererea globală a rămas în general stabilă în ultimul an, cererea mai slabă din Europa şi SUA fiind compensată de creşterea puternică a pieţelor emergente din China şi a marilor producători de suc de portocale, Brazilia şi Mexic. Pe termen mai lung, consumul global de suc de portocale a fost în scădere constantă din 2014, de la 1,36 litri pe cap de locuitor coborând până la cel mai scăzut nivel de 1,07 litri anul trecut. Dar estimările arată că vom asista la un consum stabil în perioada 2023-2026, de aproximativ 1,11 litri pe cap de locuitor, cu o scădere mai accentuată din nou la 1,07 litri în 2027. În ultimii ani însă stocurile globale au scăzut cu patru cincimi, ceea ce oferă o flexibilitate redusă pentru a face faţă oricărei perturbări.

Creşterea preţurilor la produsele de bază pentru micul dejun de pe burse va ajunge şi pe rafturile supermarketurilor. Deja, conform datelor din septembrie, în România, preţurile la citrice şi alte fructe meridionale au crescut cu 10% de la începutul anului, în timp ce preţurile la alte fructe proaspete au crescut cu doar 2%. Preţurile la cafea şi cacao au crescut cu 8%, dar zahărul a scăzut cu aproape 5%.

Pe pieţele internaţionale însă, unele preţuri au evoluat spectaculos. Am creat un coş cu pondere egală din nouă produse populare pentru micul dejun - index-ul micului dejun - şi se observă că acesta a crescut cu 25% în acest an, faţă de o scădere de 4,6% pentru indicele Bloomberg al materiilor prime. Creşterile din acest an sunt conduse de sucul de portocale (+100%), cacao (+60%), zahăr (45%), ovăz (+15%), carne de porc (+15%). Acest lucru a compensat scăderea preţurilor la grâu (-25%), lapte (-10%), cafea (-4%) şi ceai (-2%). Această situaţie reprezintă o ameninţare la adresa recentelor scăderi ale preţurilor alimentelor de consum care au contribuit la scăderea inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb