Boris Johnson presează UE să analizeze cu seriozitate propunerile sale privind Irlanda de Nord

G.B
Internaţional / 22 iulie

Boris Johnson

Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a presat astăzi Uniunea Europeană să analizeze "cu seriozitate" propunerile sale pentru renegocierea dispoziţiilor post-Brexit în Irlanda de Nord, lucru pe care Bruxellesul îl refuză în forma actuală, relatează AFP, citată de Agerpres.

În cadrul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful guvernului conservator de la Londra a spus că protocolul nord-irlandez care reglementează comerţul cu provincia britanică "nu mai este viabil" şi "a cerut UE să analizeze cu seriozitate propunerile" formulate de guvernul său miercuri, a transmis Downing Street într-un comunicat.

La rândul său, Von der Leyen a dat asigurări că UE va încerca să fie "creativă şi flexibilă în cadrul protocolului". "Dar nu îl vom renegocia", a avertizat ea pe Twitter.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul Brexit-ului creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

Miercuri, guvernul britanic a cerut "o schimbare semnificativă a protocolului". În aşteptarea unei renegocieri, Londra a solicitat un moratoriu care să conţină prelungirea perioadelor de graţie în vigoare asupra anumitor controale, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE.

Londra cere ca bunurile britanice destinate provinciei, şi nu pieţei europene, să poate accede acolo "aproape" fără controale vamale. Guvernul britanic îşi doreşte de asemenea ca normele sale, şi nu doar cele ale UE, să fie acceptate acolo pentru ca mărfurile să circule fără restricţii.

UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieţei sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice şi a unui control între Irlanda de Nord şi Irlanda, în sud.

Obiectivul protocolului este tocmai evitarea unei astfel de frontiere, care ar putea compromite pacea obţinută în 1998 după trei decenii de tulburări între unionişti, în special protestanţi, şi republicani în majoritate catolici (3.500 de morţi).

În vigoare de la 1 ianuarie, el menţine provincia britanică în piaţa unică şi în uniunea vamală europeană pentru mărfuri, prevăzând controale vamale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord din Marea Britanie, separate de mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro