BRD merge pe o inflaţie de 11% în acest an

RĂZVAN RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 aprilie 2004

Bogdan Baltazar, preşedintele BRD: "Nerestructurarea creează tensiuni la nivel macroeconomic"

Ţinta de inflaţie de 9% pentru acest an pare prea ambiţioasă, a declarat ieri Bogdan Baltazar, preşedintele Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Société Générale. BRD ia în calcul pentru acest an o rată a inflaţiei de 11%. Sîntem deja în aprilie, iar dobînda de intervenţie a Băncii Naţionale este de 21,25% şi nu dă semne că va coborî în următoarele trei luni. Dobînda ridicată practicată de BNR reflectă tensiunile inflaţioniste din economie. "Vă daţi seama ce pantă de dezinflaţie, reală şi nu cosmetizată, va fi necesară în a doua parte a anu-lui", a mai spus reprezentantul BRD, adăugînd că, la o inflaţie de 9%, dobînda de intervenţie a Băncii Centrale ar trebui să fie undeva la 13-14%.

Tabloul macroeconomic de anul trecut, deşi pare mulţumitor, conţine multe tensiuni, generate de nerestructurarea economiei. Oficialul BRD a adăugat: "Nu ştim cît din creşterea de anul trecut este sănătoasă. Consumul public a crescut în 2003 cu 4,6%, iar deficitul cvasifiscal a avut o pondere de 5% din PIB". Majorarea arieratelor a fost provocată în special de companiile de stat sau de cele care au fost de stat şi s-au privatizat în sistem clientelar. Aceste companii sînt şi cele mai mari importatoare şi au contribuit la adîncirea deficitului extern. Bogdan Baltazar a adăugat că datoriile acestor companii către bugetul de stat au crescut anul trecut cu 28.000 de mii de miliarde de lei, la 97.000 de miliarde de lei (3 miliarde de dolari). "Dezmăţul din gestiunea societăţilor de stat a alimentat deficitul de cont curent şi nu creditele de consum, care au avut o pondere în deficit de doar 5-6%", a mai spus Bogdan Baltazar.

În lipsa investiţiilor străine importante, industria, cu excepţia unor oaze, lucrează la un nivel de eficienţă din anii '60-'70 şi nu poate să exporte mai mult. În plus, industria depinde excesiv de importurile intermediare. "Perspectiva anului 2004 este săracă în certitudini pozitive", a conchis preşedintele BRD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro