Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Brexit, posibil Frexit, dar NATO-exit?!

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional /

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Confruntarea directă dintre guvern şi ambiţia lui Macron de a conduce Europa devine o problemă în Franţa. Discuţiile aprinse dintre Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi omologul său american Donald Trump asupra NATO reprezintă reflecţia unei ambiţii istorice a guvernului francez, care s-a resimţit atât în Germania, cât şi în Statele Unite.

Macron a spus acum câteva zile la reuniunea NATO: "Alianţa Nord Atlantică nu poate fi restabilită decât într-un singur mod, prin reconstruirea unităţii Europei".

Macron nu a susţinut că Franţa ar trebui să iasă din NATO, aşa cum a fost cazul fostului şef al Guvernului francez, Charles de Gaulle, care a retras Franţa din structura militară a NATO în 1966, dar a rămas aliat.

Macron a făcut efor­turi considerabile pentru formarea unei armate europeane. De aici putem deduce că preşedintele Franţei şi-a dorit în mod clar fe­deralizarea Europei.

Macron a făcut presi­uni prin intermediul unor reforme economice pentru a reduce beneficiile sociale din Franţa în efortul său de a federaliza Europa. Reformele sale planificate în sistemul de pensii au generat organizarea mai multor greve generale, cărora li se alătură acum vestele galbene. Totodată, măsurile luate de Macron au scos în stradă sute de mii de protestatari.

Problema cu care se confruntă Macron este că performanţele economice ale Franţei nu mai pot finanţa statutul de bunăstare generos, care este mult peste standardele internaţionale.

Totul indică o criză politică majoră în Franţa şi se vorbeşte despre faptul că, probabil, Franţa se deplasează acum spre ieşirea din UE - FREXIT. Potrivit sondajului Harris Interactive din 26-28 noiembrie 2019, Macron are un rating favorabil de doar 39% şi unul de dezaprobare de 61%. De altfel, preşedintele Franţei a recunos­cut în ianuarie 2018 că, dacă poporului francez i s-ar fi acordat dreptul de vot al unui FREXIT, cerându-i-se un răspuns simplu da / nu la o întrebare atât de complexă, francezii ar fi votat cel mai probabil pentru FREXIT.

Cei doisprezece membri fondatori ai NATO au înfiinţat un sediu comun pentru prima dată la Londra în 1950. Sediul NATO a fost situat în Piaţa Belgrave, numărul 13. Ultima întâlnire care a avut loc la Londra înainte de mutarea la Paris a fost pe date de 1 aprilie 1952, care a coincis cu a treia aniversare a NATO.

NATO a fost forţată să-şi mute sediul din Paris, Franţa în urma retragerii francezilor din alianţă, care apoi s-a mutat la Bruxelles, Belgia în 1967.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Stimate domnule jurnalist, îmi place ce scrii tine o tot așa!!!!

  1. Aduci cuvinte periculoase cu Frexit etc

   Urmează altele și ajungem la mana rușilor 

   Sau asta e intenția? 

   Știri false

   Europa liberă trebuie să fie 

   Fără Europa unită suntem în brațele rușilor

   Francezii trebuie să judece puțin forțat 

  Macron are dreptate. NATO nu are nici o justificarea dupa caderea comunismului si dizolvarea Pactului de la Varsovia.

  Pentru rusofobi: nu inteleg de unde atata frica. Dupa cum bine a remarcat Obama, Rusia a devenit mai degraba o putere regionala cu puterea financiara a Italiei. Din punct de vedere militar poate ca inca sunt super-putere, dar razboaiele necesita multi bani, pe care rusii nu cred ca ii au. 

  1. Oricum dacă nu suntem sub rusi, suntem o colonie a tarilor dominante a UE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie