Bright Sky RO- aplicaţia mobilă care sprijină victimele violenţei domestice, folosită de aproape 32.000 de ori

G.D.
Companii / 22 noiembrie

Bright Sky RO- aplicaţia mobilă care sprijină victimele violenţei domestice, folosită de aproape 32.000 de ori

Peste 10.000 de femei se protejează de violenţa domestică şi folosesc activ aplicaţia Bright Sky RO. Din momentul lansării şi până în prezent, aplicaţia a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de către victime ale violenţei domestice - preponderent femei, dar şi bărbaţi şi minori - sau de către cei care aleg să raporteze astfel de situaţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, secţiunea în care sunt explicate formele de abuz este cea mai utilizată din cadrul aplicaţiei. Fenomenul violenţei domestice rămâne în creştere pe teritoriul ţării noastre - în perioada ianuarie - septembrie 2022, în România au fost emise 9.771 de ordine de protecţie provizorii, cu 20% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut, arată datele Poliţiei Române.

Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice din România. Aplicaţia fost lansată de Fundaţia Vodafone România, în parteneriat cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania, în luna mai 2020.

De la momentul lansării, aplicaţia a fost descărcată pe 10.544 de terminale, având în acest moment 10.000 de utilizatori unici - victimele directe ale abuzurilor, dar şi cei care cunosc un astfel de caz şi caută sprijin sau vor să se informeze.

Din mai 2020 şi până în prezent, Bright Sky RO a fost folosită de 31.689 de ori. Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei sunt :

1.Ghidurile - cu 13.265 de accesări. Cea mai utilizată rubrică din această secţiune este ghidul despre formele de abuz şi cum le recunoaştem, cu 3.690 de accesări;

2.Chestionarul de evaluare a siguranţei într-o relaţie - 11.138 de accesări;

3.Funcţia de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistenţă şi suport - 4.608 accesări, subliniază sursa citată.

"Prevenirea violenţei domestice constituie o prioritate a Poliţiei Române. Aplicaţia Bright Sky RO oferă informaţii utile atât victimelor, cât şi specialiştilor în domeniu. În plus, aceasta permite stocarea şi protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Recomandările preventive vizează toate formele de abuz şi sunt uşor de accesat pentru toţi cei care vor să ajute sau să iasă dintr-o situaţie de risc", a declarat comisar-şef Sorin Stănică - Directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

"Bright Sky RO are o puternică latură de educare, de constientizare a problemei şi de informare, îndrumare. Victima află, concret, care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze, atunci când se decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă. Mai mult decât atât, victima găseşte aici sprijin direct la autorităţi şi servicii de asistenţă. Aplicaţia poate fi ştearsă şi reinstalată, ori de câte ori este nevoie, fără să se piardă nicio informaţie.", a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistenţă. De la lansare, 319 persoane au sunat la 112 şi au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicaţiei. Funcţia "Jurnalul meu", prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fişiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 637 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţele de judecată.

Potrivit datelor Poliţiei Române, la nivelul ţării noastre, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor din sfera violenţei domestice o au faptele de "lovire sau alte violenţe" - 63%, urmate de ,,ameninţare" - 12% şi "abandon de familie" - 10%.

Reamintim că, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit, în App Store şi Google Play Store în limbile română, engleză şi maghiară, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro