BROKERII:"Gradul mare de îndatorare al companiei - principalul motiv pentru scăderea titlurilor DIGI"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2017

"Gradul mare de îndatorare al companiei - principalul motiv pentru scăderea titlurilor DIGI"

Intrate la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la jumătatea lunii mai a acestui an, la un preţ de deschidere de 41,7 lei/unitate, acţiunile Digi Communications NV (DIGI), compania mamă a RCS&RDS, s-au înscris pe o tendinţă descendentă încă de la listare.

Astfel, pe 12 şi 13 decembrie, cotaţia DIGI a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 33 de lei/unitate, cea mai mică valoare de închidere avută de acţiune de la listare şi până în prezent.

Mai mult decât atât, pe 13 decembrie, titlurile au atins un minim intra-day de 30,3 lei/acţiuni.

Ulterior, cotaţia operatorului de telecomunicaţii a început să urce, în ultimele două şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute preţul acţiunilor cunoscând aprecieri de 4%. Luni, 18 decembrie, titlurile DIGI s-au apreciat cu 0,28%, până la preţul unitar de 36 de lei.

De asemenea, în prima zi de tranzacţionare a săptămânii curente, a avut loc un transfer pe piaţa "deal" cu 50.000 de acţiuni ale operatorului de telecomunicaţii, la preţul unitar de 35,5 lei.

Cu toate acestea, faţă de prima cotaţie avută de titlurile DIGI la BVB şi închiderea de luni, 18 decembrie, preţul operatorului de telecomunicaţii înregistrează o scădere de 13,67%.

Referitor la evoluţia acţiunilor companiei ce activează în domeniul telecomunicaţiilor, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis: "Acţiunile DIGI au fost listate în luna mai a acestui an în urma unei oferte publice iniţiale secundare de vânzare de acţiuni, preţul final de ofertă pentru investitorii instituţionali fiind de 40 de lei/acţiune".

În prezent, acţiunile DIGI se tranzacţionează la 34,5 lei/acţiune, aşadar cu 13,75% (n.r. faţă de închiderea de joi, 14 decembrie) mai puţin faţă de preţul din ofertă, a spus analistul, continuând: "Deşi în faza de subscriere în cadrul ofertei, entuziasmul investitorilor a fost accentuat, acesta a scăzut treptat după listare, ceea ce se poate observa şi în evoluţia preţurilor de închidere".

Putem spune că neîncrederea investitorilor în companie este susţinută de îndatorarea ridicată, a spus Ioana Sechel, explicând: "La finalul primelor nouă luni ale anului, gradul de îndatorare al DIGI era de 91%. Pe fondul estimărilor de creştere a dobânzilor în perioada următoare, acest grad ridicat de îndatorare poate afecta şi mai mult evoluţia cotaţiei acestor acţiuni".

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Evoluţia descendentă a pieţei a făcut ca şi acţiunile DIGI să urmeze aceeaşi traiectorie"

Potrivit domnului Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest, există două elemente principale pentru scăderea titlurilor DIGI.

Domnul Murgoci ne-a transmis: "În primul rând, trebuie să avem în vedere contextul general în care a apărut această depreciere. În mare parte din perioada considerată, evoluţia indicilor bursieri a fost descendentă, ceea ce a făcut ca şi acţiunile DIGI să urmeze aceeaşi traiectorie".

Apoi, în ceea ce priveşte situaţia punctuală a emitentului, trebuie să ţinem cont de faptul că operatorul de telecomunicaţii are datorii importante, a spus analistul de la Estinvest, care a explicat: "În condiţiile creşterii dobânzilor bancare, probabil, cheltuielile financiare ale societăţii vor creşte, cu un impact negativ asupra profitabilităţii companiei".

În continuare, domnul Murgoci ne-a spus că minimul atins de preţul acţiunii pe data de 13 decembrie a coincis cu o scădere importantă a pieţei în acea zi. Deocamdată nu avem suficiente date care să ne conducă la ideea că am avut un punct de inflexiune, a punctat analistul Estinvest, care a conchis: "Acest lucru depinde, îndeosebi, de evoluţia generală a pieţei şi, bineînţeles, de rezultatele financiare ale emitentului".

Referitor la evoluţia titlurilor operatorului de telecomunicaţii, Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction ne-a spus: "Titlurile DIGI au atins, miercuri, 13 decembrie, un minim de 30,3 lei/acţiune, adică o scădere de 8,18% faţă de preţul de referinţă (n.r. închiderea din data de 12 decembrie, de 33 de lei/titlu). A fost minimul de la listare şi, totodată, cea mai agresivă scădere de până acum a acestor acţiuni. În primele trei luni de la intrarea la tranzacţionare, titlurile companiei au evoluat într-un coridor destul de îngust, anume între 38 lei/acţiune şi 41 lei/acţiune, cu foarte mici abateri. Apoi, au intrat pe un trend descendent care în ultima săptămână (n.r. săptămâna trecută) s-a accelerat pe fondul unui stres la nivelul întregii pieţe. Deocamdată, vânzările au încetinit, iar cumpărătorii au început să îşi facă simţită prezenţa. Sigur, nu avem nicio garanţie că acela (n.r. minimul din 13 decembrie) a fost punctul de inflexiune, însă şedinţa de ieri şi cea de azi (n.r. joi, 14 decembrie şi vineri 15 decembrie) se încadrează în cu totul alt tablou, comparativ cu ce am văzut începând cu luna august".

Pe de altă parte, în raportul de analiză al rezultatelor companiilor de la BVB pentru trimestrul al treilea din 2017 publicat de Prime Transaction, se specifică: "Chiar dacă rezultatele operaţionale sunt bune (n.r. rezultatul operaţional a avut o creştere de circa 91%, de la 20,57 milioane de euro la trei luni încheiate la 30 septembrie 2016, la 39,29 milioane de euro, la trei luni încheiate la 30 septembrie 2017), DIGI întârzie să livreze creşterea spectaculoasă la care ne-am putea aştepta, dat fiind gradul de îndatorare foarte mare. Capitalul propriu este de doar 9,3% din activele totale, în creştere faţă de începutul anului, însă, în continuare, la un nivel riscant. În aceste condiţii, nu este de mirare ca o variaţie mai mare a unor cheltuieli neoperaţionale să aibă un impact major asupra profitului net. Vor fi foarte importante rezultatele de la finalul anului, după ce în trimestul al patrulea din 2016 a fost înregistrată o pierdere".

Aceste elemente apar în contextul în care indicele Robor, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor acordate în lei, a crescut accelerat începând din luna septembrie a acestui an, de la mai puţin de 1% la peste 2%, evoluţie care se va regăsi în creşterea dobânzilor la împrumuturile contractate în moneda naţională.

Analiştii estimează că Robor îşi va continua evoluţia ascendentă, în special ca urmare a creşterii ratei inflaţiei dar şi a aprecierii dobânzilor pe pieţele externe.

În primele nouă luni ale acestui an, Digi Communications a realizat un profit net de peste 44,1 milioane euro, în creştere cu 148,2% comparativ cu perioada similară din 2016.

Activele totale ale DIGI erau, la data de 30 septembrie de 1,33 miliarde euro, în creştere cu 7,35% comparativ cu valoarea de 1,239 miliarde euro de la sfârşitul anului 2016. În aceeaşi perioadă de raportare, datoriile totale au urcat cu circa 0,86%, la 1,207 miliarde euro, de la 1,196 miliarde euro.

De la intrarea la tranzacţionare a titlurilor DIGI şi până pe data de 18 decembrie 2017, indicele BET, cel mai important coş de acţiuni al bursei locale a scăzut cu circa 9,4% (procentaj calculat pe baza cotaţiei de deschidere din data de 16 mai 2017 şi a celei de închidere din data de 18 decembrie 2017).

În luna august, compania RCS&RDS a fost trimisă în judecată de DNA, în dosarul drepturilor de televiziune, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, a fost trimis în judecată şi Serghei Bulgac (Director General al Societăţii şi Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani, dar şi alţi administratori din companie.

La 30 iunie, fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau, la deţineri de 163,1 milioane de lei în acţiunile Digi, potrivit unui raport Prime Transaction.

Recent, Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a precizat că fondurile de pensii private obligatorii care au investit în Digi Communications, compania mamă RCS&RDS, trimisă în judecată pentru dare de mită şi spălare de bani, au ţinut cont de acest risc reputaţional, oferind un preţ mai mic în oferta publică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu vreau sa fiu rau, dar....

    Cum sa preiei declaratia asta : " 

    "Acţiunile DIGI au fost listate în luna mai a acestui an în urma unei oferte publice iniţiale secundare de vânzare de acţiuni, preţul final de ofertă pentru investitorii instituţionali fiind de 40 de lei/acţiune". 

    Si aia ca broker sau ce e...cum sa o declare ? 

    Stiam cu totii asta...  

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro