Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

BT: Punerea sub supraveghere a ratingului este un demers uzual al agenţiei de evaluare Fitch

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

BT: Punerea sub supraveghere a ratingului este un demers uzual al agenţiei de evaluare Fitch

Punerea sub supraveghere a calificativelor Băncii Transilvania de către agenţia de evaluare Fitch Ratings, în contextul preluării Volksbank România, este un demers uzual, iar banca are o bază solidă de lichiditate şi nu va avea nevoie de suport adiţional de la acţionari, a anunţat banca din Cluj.

"Referitor la comunicatul de presă Fitch Ratings, făcut public ieri, 15 decembrie (n.r. luni), prin care se menţiona că Fitch urmăreşte potenţialul de modificare a ratingului Băncii Transilvania având în vedere achiziţionarea Volksbank România, BT specifică faptul că demersul Fitch Ratings este unul uzual în acest context", se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania, citat de Mediafax.

Banca Transilvania reafirmă că dispune de o baza solidă de lichiditate imediată, de 50,4% (capacitatea de a-şi acoperi datoriile pe termen scurt cu ajutorul disponibilităţilor băneşti şi a altor active lichide pe care le are la dispoziţie - n.r.), peste media sistemului bancar şi că va încheia tranzacţia fără a avea nevoie de suport adiţional din partea acţionarilor, iar toţi indicatorii financiari se vor păstra la un nivel confortabil, similar situaţiei curente.

"Atât Banca Transilvania, cât şi Volksbank România înregistrează o cotă a creditelor neperformante sub media pieţei din România, în cazul BT fiind de 11,47%. Referitor la indicatorul de adecvare a capitalului, la Banca Transilvania acesta este de peste 14%", se mai arată în comunicatul BT.

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat săptămâna trecută preluarea Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.

Tranzacţia, ale cărei detalii financiare nu au fost făcute publice, urmează să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.

Plasarea sub supraveghere a calificativelor Băncii Transilvania reflectă "posibilitatea ca achiziţia Volksbank România să modifice semnificativ profilul financiar al BT, ca urmare a mărimii portofoliului de active al Volksbank, egal cu 43% din valoarea activelor BT la finele anului 2013", a anunţat Fitch, printr-un comunicat transmis luni.

"Având în vedere că detaliile financiare şi termenii acordului nu au fost dezvăluiţi, în prezent, nu se poate determina cu exactitate dacă tranzacţia va avea un impact pozitiv sau negativ asupra profilului BT", notează agenţia de evaluare financiară.

Fitch acordă un calificativ "BB-' pentru datoriile în valută pe termen lung ale BT şi un rating de viabilitate "bb-'.

Agenţia a confirmat la "B' calificativul pentru datoriile pe termen scurt al BT şi a anunţat că ratingul de sprijin al băncii nu este afectat de măsura de punere sub supraveghere a calificativelor.

Potrivit Fitch, calificativele BT ar putea fi retrogradate în cazul în care situaţia financiară a băncii va fi afectată negativ de preluarea Volksbank România, în principal din cauza nivelului ridicat de credite neperformante al acesteia din urmă (34% din totalul împrumuturilor, faţă de 15% raportat de BT), al raportului ridicat între împrumuturi şi depozite (256% faţă de 76% în cazul BT) şi al profitabilităţii scăzute.

Pe de altă parte, în cazul în care parametrii financiari ai BT nu se înrăutăţesc vizibil în urma achiziţiei, iar calitatea activelor şi capitalizarea băncii se stabilizează, ratingurile ar putea fi îmbunătăţite, se arată în comunicat.

Calificativele grupului austriac Volksbank nu vor fi afectate în urma tranzacţiei cu BT, deoarece vânzarea subsidiarei din România era inclusă în programul de restructurare al grupului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS