BTA: Bulgaria vrea să transforme grupul de luptă NATO din poligonul Novo Selo în brigadă

F.D.
Internaţional / 17 noiembrie 2022

Bulgaria vrea să transforme grupul de luptă NATO din poligonul Novo Selo în brigadă

Ambiţiile Bulgariei sunt de a transforma grupul de luptă NATO staţionat în poligonul Novo Selo din batalion în brigadă, a declarat ministrul interimar al apărării, Dimităr Stoianov, după ce a participat la reuniunea anuală a miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), găzduită de Sofia. Comentariile lui Stoianov au fost făcute ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind creşterea numărului de militari, potrivit Agerpres.

Evenimentul are loc în perioada 16-18 noiembrie, în cadrul preşedinţiei bulgare a procesului SEDM.

Stoianov a spus că, pentru ca grupul să se mărească, trebuie pregătită infrastructura. "Când invităm aliaţi aici, ar trebui să avem o infrastructură adecvată şi batalioane adecvate pentru a ne antrena. Din păcate, Bulgaria este în urmă în ceea ce priveşte infrastructura. Are nevoie de resurse suplimentare, care nu sunt prevăzute în bugetul de anul viitor", a precizat el.

În ceea ce priveşte creşterea numărului de antrenamente comune, el a spus că multe dintre ţările SEDM sunt deja reprezentate în grupul de luptă de la Novo Selo, cu reprezentanţi din Italia, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Albania.

Ministrul Stoianov a fost abordat în legătură cu decizia ultimului Consiliu Consultativ de Securitate Naţională privind situaţia din Ucraina, convocat de preşedintele Rumen Radev în februarie. În discuţie era crearea unui fond de investiţii pentru modernizarea forţelor armate, care să reunească fondurile neutilizate pentru proiectele de modernizare din anii anteriori şi veniturile bugetare ale Ministerului Apărării. Stoianov a reamintit că nu a fost înfiinţat un astfel de fond.

El a declarat că guvernul interimar a deschis un cont special pentru achiziţionarea de avioane de luptă F-16 şi pentru infrastructura care trebuie construită. Ministrul a spus că în acesta vor fi depuşi bani din bugetul Ministerului Apărării. Până acum, fondurile neabsorbite se întorceau la bugetul central. Stoianov a declarat că în cont au fost depuse 110 milioane de leva. Miercurea viitoare va fi făcută o propunere către cabinet pentru a creşte aceşti bani la 170 de milioane de leva, a spus el.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro