Bugetul de stat, alimentat cu 502 milioane lei de Enel

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2020

Enel a aprobat acordarea de dividende în valoare totală de 2,955 miliarde de lei, din care 502 milioane de lei către statul român, în contextul creat de noul cadru de reglementare. Adunările Generale ale Acţionarilor companiilor E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia au aprobat recent acordarea de dividende în valoare de 2,955 miliarde de lei, din rezultatul reportat al anilor anteriori.

Astfel, E-Distribuţie Banat va acorda dividende în valoare de 886,15 milioane de lei, E-Distribuţie Dobrogea va acorda dividende ajungând la 502,7 milioane de lei, în timp ce E-Distribuţie Muntenia va acorda dividende în valoare de 1,566 miliarde de lei, informează Enel.

Reprezentanţii companiei susţin că acordarea de dividende are în vedere contextul creat de noul cadru de reglementare, care defineşte un nivel minim de investiţii, precum şi poziţia financiară curentă bună a companiilor, ca urmare a unei politici de management solide şi prudente. Ei mai afirmă că estimările actualizate ale fluxurilor de numerar sunt strict corelate cu noul cadru de reglementare.

În prezent, Grupul Enel deţine 78% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia, în timp ce Fondul Proprietatea are 12%, iar statul român, prin intermediul Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), are o pondere de 10%.

În ceea ce priveşte E-Distribuţie Banat, structura acţionariatului este următoarea: Grupul Enel - 51%, Fondul Proprietatea - 24,12%, SAPE - 24,86%; pentru E-Distribuţie Dobrogea structura este: Grupul Enel - 51%, Fondul Proprietatea - 24,09%, SAPE - 24,9%.

Astfel, acţionarii vor încasa următoarele sume sub formă de dividende de la cele trei companii - Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) va primi dividende în valoare de 502,2 milioane de lei, Fondul Proprietatea va primi dividende

în valoare de 522,9 milioane de lei, în timp ce Grupul Enel va încasa 1,93 miliarde de lei.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunţat că a negociat, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), obţinerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din grupul Enel, în care SAPE este acţionar minoritar. La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE.

Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanţi ai SAPE, ai grupului Enel şi ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părţilor.

Discuţiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE SA.

Într-un comunicat de presă remis Redacţiei de ministerul de resort, ministrul Virgil Popescu arată: "Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere şi respectarea legii, este ceea ce aduce consens şi câştig într-un acţionariat stat-privat, şi nu numai. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proces pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuţie Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020".

În urma deciziei Enel, Bogdan Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE a precizat că va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit statului până la 31 decembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

20 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0207
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5103
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro