Bugetul de stat, promulgat de preşedinte

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică /

Bugetul de stat, promulgat de preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat, după aproape o lună de când actul normativ a fost aprobat în forma actuală de către coaliţia majoritară PSD-ALDE din Parlament.

Înainte de emiterea decretului de promulgare, şeful statului a criticat din nou puterea politică de la Bucureşti pentru modul în care guvernează. Klaus Iohannis i-a acuzat şi pe reprezentanţii coaliţiei majoritare PSD-ALDE că au trecut prin Parlament cererea sa de reexaminare a legii bugetului de stat, fără a modifica nimic din aspectele criticate.

Şeful statului a declarat: "PSD a picat şi ultimul test al responsabilităţii. Legea bugetului de stat pe care am retrimis-o Parlamentului pentru corectarea gravelor erori din conţinutul său a ajuns la promulgare neschimbată. O singură zi - atât a alocat PSD în Parlament pentru reexaminarea unui proiect atât de important pentru ţară. Este nu doar o crasă lipsă de seriozitate, este de-a dreptul rea voinţă refuzul PSD de a repara un buget care în mod evident va genera efecte negative în economie, resimţite, din păcate, de cetăţeni. Mi-aş fi dorit să promulg un buget bun pentru România şi pentru români. Nu a fost să fie".

Preşedintele a precizat că social-democraţii sunt singurii responsabili pentru întârzierea progresului ţării, pentru lipsa autostrăzilor şi spitalelor, pentru majorarea preţurilor, pentru introducerea de noi taxe şi impozite, pentru crearea deficitelor şi dezechilibrelor economice.

Klaus Iohannis a spus: "Degeaba încearcă PSD să găsească ţapi ispăşitori când de fapt bugetul a fost întârziat excesiv doar pentru că Guvernul l-a aprobat şi l-a trimis Parlamentului pentru dezbateri cu o întârziere de trei luni de zile faţă de termenul prevăzut de lege. Majoritatea PSD-istă interesată mai degrabă de cumetrii politice şi de lupta împotriva Justiţiei demonstrează o lipsă gravă de responsabilitate în ceea ce priveşte finanţele publice şi situaţia economică a României".

În opinia domniei sale, OUG 114/2018 arată că guvernarea este una "toxică pentru stabilitatea economică şi financiară a României şi pentru bunăstarea populaţiei".

Klaus Iohannis a afirmat că "guvernarea PSD a eşuat" şi că măsurile luate îşi vor face simţite efectele negative şi în anii viitori.

Legea bugetului de stat, legea asigurărilor bugetare de stat şi legea privind stabilirea plafoanelor unor indicatori fiscal-bugetari au fost votate de plenul Parlamentului în 15 februarie 2019. Imediat, întregul pachet legislativ a fost atacat de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională a României. Magis-traţii CCR au stabilit că din cele trei legi, doar actul normativ privind plafoanele pentru indicatori încalcă dispoziţiile constituţionale. În urma deciziei CCR, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea plafoanelor, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului asigurărilor sociale de stat (bugetul pensiilor) şi a retrimis în Parlament, spre reexaminare, legea bugetului de stat.

Coaliţia majoritară PSD-ALDE care a beneficiat şi de voturile minorităţilor naţionale şi de o parte din voturile UDMR a respins, săptămâna trecută, în Parlament reexaminarea socilitată de şeful statului şi i-a retrimis lui Klaus Iohannis, spre promulgare, legea bugetului de stat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS