Bursa rămâne fără companii de asigurări

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2009

Delistările au luat amploare anul acesta, grupurile străine puternice din spatele companiilor din ţara noastră profitând de preţurile mici din ultima perioadă.

Delistările au luat amploare anul acesta, grupurile străine puternice din spatele companiilor din ţara noastră profitând de preţurile mici din ultima perioadă.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în curs să piardă trei dintre cele patru companii de asigurări listate, inclusiv pe piaţa Rasdaq, respectiv "Asirom" (ASRA), "Asigurare - Reasigurare Ardaf" (ARDF) şi "Agras Asigurări" (ASA), în condiţiile în care cel de-al patrulea asigurator, "Asigurare - Reasigurare Astra" (ATRA), nu mai are aproape deloc acţiuni libere la tranzacţionare.

"Agras Asigurări", controlată în proporţie de 96,3% de grupul austriac Uniqa, a anunţat, joi, că arbitrul pieţei (n.r. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - CNVM) a aprobat procedura de delistare şi retragere a acţionarilor minoritari, urmând ca grupul să le plătească un preţ de 0,38 lei pentru fiecare acţiune deţinută.

Legea în vigoare permite acţionarului care controlează mai mult de 95% dintr-o societate să poată solicita investitorilor minoritari să-şi vândă titlurile respective şi să delisteze astfel compania.

O situaţie similară este şi în cazul "Ardaf", al cărei acţionar majoritar, grupul "Generali PPF", care deţine 82% din acţiuni, a lansat o ofertă publică de preluare pentru participaţiile minoritare, care reprezintă 18% din capital, punând la bătaie 21,6 milioane de lei. În cazul în care va aduna cel puţin 13% din capital prin ofertă, grupul "Generali PPF" a anunţat că intenţionează să delisteze compania de pe Bursă.

În cazul asiguratorului "Asirom", acţiunile sale au fost suspendate începând cu data de 3 iunie, în vederea încheierii formalităţilor de delistare.

"Asirom", al cărui acţionar majoritar este grupul austriac "Vienna Insurance", a înregistrat anul trecut o pierdere de 67,65 milioane de lei, de două ori mai mare faţă de cele din 2007. Şi "Agras Asigurări" a încheiat anul trecut cu pierderi de 2,85 milioane de lei, în timp ce "Ardaf", unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piaţă, şi-a triplat pierderile la 50 de milioane de euro.

În prezent, capitalizarea "Ardaf" se ridică la numai 28 de milioane de euro, în timp ce capitalizarea societăţii "Asirom" este de 56 de milioane euro. Ambele companii erau unele dintre cele mai mari de pe piaţa Ras­daq la jumătatea anului 2007, când Bursa atingea valorile maxime, având capitalizări de peste 150 de milioane de euro fiecare.

Delistările au luat amploare anul acesta, grupurile străine puternice din spatele companiilor din ţara noastră profitând de preţurile mici din ultima perioadă, ajungând astfel la participaţii de peste 95%, care le dau dreptul să iniţieze procedurile de delistare sau să deruleze oferte de preluare la preţuri şi mai reduse.

La polul opus, nici un IPO (n.r. ofertă publică iniţială) nu a avut loc în acest an, din cauza situaţiei economice defavorabile, brokerii fiind de părere că în perioada următoare este puţin probabil să vedem o companie privată la Bursă.

Singurele posibilităţi de listare în 2009 ar rămâne astfel cele ale aeroporturilor din Constanţa şi Timişoara, precum şi a Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa (APM), CNVM aprobându-le în acest sens prospectele preliminare de ofertă.

"Listări am putea vedea anul aces­ta, însă numai în cazul companiilor de stat, precum porturile şi aeroporturile, însă companiile private nu vor intra în piaţă", este de părere Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul "Estinvest" Focşani.

Domnia sa consideră că publicul ţintă, precum investitorii instituţionali, căruia i se adresează în general ofertele publice iniţiale, lipseşte în acest moment şi nu va reveni decât odată cu revenirea pe un trend ascendent a pieţei.

Anul acesta, trei companii au plecat de pe bursă, respectiv "Policolor" Bucureşti (simbol PCL), "Elsid" Titu (ELSY) şi "Simcor" Oradea (simbol SIOR), alte nouă fiind în diferite stadii de delistare, printre care şi cele trei companii de asigurări menţionate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro