BURSELE DIN LUMEBursele europene au încheiat săptămâna trecută în scădere

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier /

Bursele europene au încheiat săptămâna trecută în scădere

Pieţele acţiunilor din Europa au scăzut vineri, din cauza tensiunilor comerciale, respectiv a incertitudinilor generate de Brexit.

Titlurile tur operatorului britanic "Thomas Cook Group" Plc au coborât cu aproape 40%, la 11,80 pence - cel mai redus nivel din iulie 2012 până acum, după ce "Citigroup" Inc. a îndemnat la vânzarea acţiunilor companiei.

Titlurile "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, s-au depreciat cu 1,3%, la 45,38 euro. Divizia din Polonia a BNP nu are în plan să cumpere o altă bancă, potrivit declaraţiilor făcute de directorul executiv al diviziei, Przemyslaw Gdanski.

Acţiunile grupului francez de retail "Carrefour" SA au pierdut 1,1%, ajungând la 17,35 euro. Lanţul de distribuţie (cel mai mare din Europa) analizează vânzarea unei participaţii minoritare la filiala sa din China şi a mandatat banca "BNP Paribas" să îl ajute la găsirea unor eventuali cumpărători, conform unor surse citate de Reuters.

Titlurile grupului energetic austriac OMV AG au înregistrat un minus de 0,5%, la 45 de euro. OMV a decis să îşi concentreze operaţiunile din domeniul financiar, personal şi IT pentru întregul concern la sediul general din Viena, conform directorului general al societăţii, Rainer Seele.

Acţiunile companiei aeriene britanice low-cost "EasyJet" Plc s-au apreciat cu 5,3%, la 1.025 pence, deşi aceasta a raportat pierderi brute de 272 de milioane de lire sterline (348,6 milioane de dolari) pentru primul semestru fiscal, comparativ cu un rezultat negativ de 68 de milioane de lire în exerciţiul fiscal 2018.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,07%, la 7.348,62 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,2%, la 5.438,23, ATX al Bursei din Viena - cu 0,4%, la 3.058,50.

Declin pe Wall Street

Pieţele americane au urmat un curs negativ vineri, după ce CNBC a anunţat că negocierile comerciale dintre SUA şi China stagnează.

Acţiunile "Facebook" Inc., compania care deţine reţeaua de socializare online Facebook, au consemnat un minus de 0,9%, la 185,30 dolari. Guvernul ungar acuză Facebook de "cenzură", după ce un grup de presă apropiat puterii de la Budapesta s-a plâns că nu mai poate difuza publicitate pe reţeaua de socializare. Pe de altă parte, compania a suspendat 265 de conturi, pagini, grupuri şi evenimente de pe Facebook şi Instagram care aveau legături cu Israelul, din cauza comportamentului "neautentic", care avea ca ţintă utilizatori din Asia de Sud-est, America Latină şi Africa.

Titlurile constructorului de avioane "Boeing" Co. au urcat cu 0,3%, la 355,02 dolari. Compania a finalizat actualizarea software-ului avioanelor 737 MAX, care sunt consemnate la sol din luna martie, după prăbuşirea a două aeronave de acest tip într-un interval de cinci luni.

Indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,6%, la 2.859,53 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,4%, la 25.764, Nasdaq Composite - cu 1%, la 7.816,28.

Curs mixt în Asia

Bursele din Asia au avut un curs mixt vineri, pe fondul tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington.

Titlurile producătorului nipon de electronice "Sony" Corp. au urcat cu 9,9%, la 5.900 yeni, după ce compania a anunţat un program de răscumpărare de acţiuni de 1,83 miliarde de dolari, respectiv un nou parteneriat cu producătorul american de software "Microsoft" Corp.

Titlurile constructorului auto japonez "Nissan Motor" Co. au coborât cu 0,9%, la 780 yeni. "Nissan" a decis, vineri, reorganizarea semnificativă a Consiliului său de Administraţie, făcând un gest în direcţia "Renault" SA prin acceptarea includerii directorului general al producătorului auto francez, Thierry Bollore.

Acţiunile societăţii petroliere australiene "Woodside Petroleum" Ltd. s-au apreciat cu 1,2%, la 37,20 dolari australieni, iar cele ale "Santos" Ltd. - cu 0,1%, la 7,29 dolari australieni, ca urmare a avansului cotaţiilor ţiţeiului.

Însă, în acelaşi sector, titlurile "China Petroleum & Chemical" Corp. au scăzut cu 0,5%, la 5,66 dolari HK,.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a urcat cu 0,6%, la 6.365,30 puncte, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo - cu 0,9%, la 21.250,09, Hang Seng al celei din Hong Kong a scăzut cu 1,2%, la 27.946,46.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS