Abonament gratuit

BVBBursa locală nu scapă de corecţiile din pieţele externe

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Depreciere de 1,33% pentru BET 

Toţi cei nouă indici ai bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis puternic în teritoriul negativ şedinţa de ieri, pe fondul unui cumul de factori interni şi externi. Pe de o parte, incertitudinea politică a continuat ieri, partidul de guvernământ reuşind să piardă majoritatea în Camera Deputaţilor, iar pe de altă parte, aversiunea la risc a revenit în pieţele internaţionale de acţiuni în contextul în care datele economice de ieri şi din ziua precedentă din Statele Unite semnalau o uşoară deteriorare a pieţei muncii şi una mai puternică pentru sectorul manufacturier, amplificând temerile de recesiune.

Indicele BET a marcat o depreciere de 1,33%, până la 9.425,20 de puncte, într-o zi în care vânzările au antrenat un rulaj total de 52,38 milioane de lei, peste media zilnică din acest an, de 40,96 milioane de lei. Valoarea tranzacţionată în piaţa de acţiuni a fost de aproximativ 47,2 milioane de lei, sus-ţinută de un transfer "deal" cu titlurile Banca Transilvania (TLV), în valoare de 3 milioane de lei, iar tranzacţiile cu produse structurate au dat 4,2 milioane de lei din rulajul zilei, certificatele turbo short asigurând un randament ridicat investitorilor.

Scăderile au fost generale, conduse de titlurile Purcari Wineries (WINE), care au pierdut 6,93% la finalul zilei după anunţul Lorimer Ventures, al doilea cel mai mare acţionar al companiei, privind intenţia de a se retrage parţial sau complet din acţionariatul producătorului de vinuri din Republica Moldova.

Acţiunile WINE au fost urmate de titlurile Alro (ALR), producătorul de aluminiu din Slatina suferind un recul al cotaţiei de 5,39%, în condiţiile în care preţurile futures pentru aluminiu la bursa de la Londra au marcat o nouă etapă în tendinţa descendentă pe termen lung, găsind suport la pragul de 1.720 de dolari, atins la începutul şi finalul lunii august.

Titlurile BVB s-au corectat şi ele cu 4,09% după un parcurs puternic pozitiv în ultimele săptămâni apărut în aşteptarea şi ulterior deciziei FTSE Russell privind promovarea bursei locale la statutul de piaţă emergentă.

Anca Păltineanu, analist de investiţii la Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea de pe principalele burse europene, dar şi cu cea de pe bursele americane, care au scăzut în prima parte a zilei. Indicele BET a pierdut 1,33% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,84% în cazul BET-FI şi -1.23% pentru indicele ROTX. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 11,03 milioane de euro, depăşind media zilnică de 9,16 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Prebet (PREB), +14,02%, pe fondul tranzacţionării unui volum pes-te media ultimelor şase luni, în timp ce în cadrul indicelui BET nu a fost înregistrat niciun avans faţă de ultima închidere".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua la preţul unitar de 36,8 lei, în scădere cu 0,54%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 20,33 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,39 lei, cu 0,14% sub referinţa din şedinţa anterioară, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 7,86 milioane de lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 360,5 lei, în depreciere cu 1,37%, în contextul unor tranzacţii de 2,57 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat un rulaj de 2,08 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,6 lei/titlu, în condiţiile unui recul de 1,69%.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a depreciat cu 1,3%, în timp ce indicii BET-NG şi BET-BK au coborât cu 1,26% şi 1,7%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Prebet" (PREB): +14,02%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECE): +13,21%

3. "Aerostar" (ARS): +1,96%

4. "Alumil" (ALU): +1,45%

5. "Altur" (ALT): +1,43%

------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Purcari Wineries" (WINE): -6,93%

2. "Alro" (ALR): -5,39%

3. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): -4,09%

4. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): -3,29%

5. "Erste Group Bank" (EBS): -3,12%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie