Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

BVBBursa schiţează o mişcare de revenire

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Bursa schiţează o mişcare de revenire

Rulaj de numai 25 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut 

Salturi de 3,73% şi 4,25% pentru Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale

Indicele BET a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la 7.184,84 puncte, cu 1,52% peste nivelul de la mijlocul săptămânii, urcare ce a bifat cea de-a treia apreciere la rând pentru referinţa pieţei bucureştene, într-o mişcare ce pare să schiţeze un impuls timid de revenire după scăderile masive ce au marcat începutul de săptămână la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Totuşi, rulajul total înregistrat ieri a fost modest, de numai 25,06 milioane de lei, cu mult sub valoarea medie zilnică a anului trecut, de 46 milioane de lei, ceea ce arată că, în general, impulsul ascendent nu este susţinut de o activitate febrilă la cumpărare.

Ca de obicei, a fost o şedinţă dominată de Banca Transilvania (TLV), cotaţia celui mai lichid emitent de la BVB marcând un avans de 3,73%, până la 1,782 lei, în contextul unor transferuri de 10,92 milioane de lei, realizate integral prin piaţa "regular", valoarea schimbată cu titlurile băncii clujene reprezentând aprope 45% din transferurile totale, în condiţiile în care, ieri, nu a fost operat niciun schimb de tip "deal".

BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă bancă lichidă de la cota BVB, a avut un parcurs asemănător cu cel al instituţiei de credit din Cluj, cu un salt al cotaţiei de 4,25%, până la 10,8 lei, pe fondul unor schimburi de 3,56 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au caracterizat şedinţa de tranzacţionare de ieri de la bursa noastră astfel: "Evoluţii pozitive ale indicilor BVB, de până la 1,62% în cazul BET-XT. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a acţiunilor BRD urmată de cea a acţiunilor TLV. La polul opus, scăderi au înregistrat patru companii (n.r. din BET), însă acestea au fost sub jumătate de procent, cea mai mare fiind cea a acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), -0,47%".

După cele două bănci, podiumul rulajului de ieri este completat de titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat transferuri de 3,28 milioane de lei, într-o depreciere marginală, de 0,18%, până la 28,4 lei/unitate, în timp ce acţiunile FP au coborât la 0,845 lei/titlu, în condiţiile unor schimburi în sumă de 2,72 milioane de lei.

Indicele financiar BET-FI a avansat cu 1,52%, la 34.331,6 puncte, mişcare imprimată de toate cele cinci SIF-uri, cu SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) bifând creşteri de peste 3%.

Indicele BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de titluri de la BVB, a urcat cu 1,5%, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii s-a apreciat cu 1,56%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Uztel" (UZT): +13,33%

2. "Amonil" (AMO): +12,50%

3. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): +4,25%

4. "Electromagnetica" (ELMA): +3,79%

5. "Banca Trasilvania" (TLV): +3,73%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -14,94%

2. "Sinteza"(STZ): -5,07%

3. "Condmag" (COMI): -2,86%

4. "IAR" (IARV): -2,34%

5. "Aages" (AAG): -1,85%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Topul Firmelor din Municipiul Bucuresti 2019www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS