BVBBVB - sub presiunea epidemiei de coronavirus

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

BVB - sub presiunea epidemiei de coronavirus

BET coboară sub 10.000 de puncte Dragoş Cabat: "A început să fie clar că epidemia poate va avea un impact major asupra creşterii economice din China şi din Statele Unite" "Impactul asupa pieţei nostre este mai scăzut pentru că, la BVB, nu sunt mulţi investitori străini şi nici companiile listate nu au activităţi de producţie în China", este de părere analistul CFA Prime Transaction: "Tranzacţii de 20,6 milioane euro la BVB, cel mai ridicat nivel înregistrat în luna februarie a acestui an" 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri cu deprecieri de peste 2%, pe fondul unui val de vânzări ce a cuprins bursele europene şi cele din Statele Unite (în prima parte a zilei), declanşat de extinderea epidemiei de coronavirus în Europa.

Scăderile s-au situat între 2,46% pentru indicele BET, cel mai important coş de acţiuni al pieţei noastre ce cuprinde cele mai lichide şaisprezece titluri de la BVB cu excepţia SIF-urilor, încheind ziua la 9.849,05 puncte, şi 2,97% pentru BET-BK, reperul fondurilor de investiţii în acţiuni, a cărui cotaţie a coborât până la 1.907,62 puncte.

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a declarat: "Dacă până în prezent pieţele nu prea au reacţionat la ceea ce se întâmplă în China, acum a început să fie clar că epidemia coronavirusului poate avea un impact major asupra creşterii economice din China şi din Statele Unite. China este fabrica lumii, multe companii importante având producţia acolo. De asemenea, este şi o mare piaţă de cosum, astfel încât este afectat întregul lanţ economic. Sigur că se vorbeşte de câteva săptămâni despre coronavirus, dar acum, peste week-end, au apărut informaţii că epidemia s-a extins în Europa".

În opinia analistului CFA, dacă până acum investitorii au stat în expectativă, sperând probabil că este o problemă care se va limita la China, acum există riscul ca epidemia să nu se oprească acolo, de unde şi reacţia brutală a pieţelor.

"Din punctul meu de vedere, este o reacţie care ar fi trebuit să apară acum câteva săptămâni. A apărut astăzi (n.r. ieri), pe fondul ultimelor ştiri, astfel încât şi volatilitatea este mare", a spus analistul CFA, adăugând: "Acum, în funcţie de informaţiile care vor apărea în următoarele zile, este posibil ca pieţele să se mai liniştească sau, dimpotrivă, scăderea să se adâncească, dacă continuă aceste anunţuri mai alarmiste, pe care le-am văzut recent. Acesta este factorul important".

Totuşi, faţă de scăderile din pieţele europene, indicii de la BVB au avut deprecieri mai reduse, iar Dragoş Cabat consideră că impactul asupa pieţei româneşti este mai scăzut pentru că, la BVB, nu sunt mulţi investitori străini şi nici companiile listate nu au activităţi de producţie în China, astfel încât impactul este indirect.

"Sigur că, dacă epidemia se va transforma în pandemie, ce va afecta puternic creşterea economică a Uniunii Europene, impactul asupra economiei româneşti ar putea să fie devastator", a mai spus Dragoş Cabat, care a conchis: "În plus, la noi există şi factorul politic ale cărui acţiuni afectează piaţa. Vedem ce s-a întâmplat astăzi (n.r. ieri) la Curtea Constituţională (n.r. care a decis că Ludovic Orban a fost desemnat neconstituţional după ce primul său guvern a fost demis de Parlament), fapt care menţine instabilitate politică, dar şi economică internă".

Referindu-se în principal la piaţa noastră, echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: "În urmă răspândirii în Europa a epidemiei de coronavirus, bursele internaţionale au înregistrat corecţii semnificative în această zi. Indicii BVB au avut scăderi de peste 2%, indicele BET scăzând sub pragul de 10.000 de puncte".

Valoarea tranzacţiilor a fost de 20,6 milioane euro, cel mai ridicat nivel înregistrat în luna februarie a acestui an, mai arată brokerii de la Prime Transaction.

În piaţa "regular", cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania (TLV) cu o valoare tranzacţionată de 26,7 milioane lei, preţul acţiunii TLV încheind ziua în scădere cu 1,95%, la 2,515 lei.

Locul al doilea în clasamentul rulajului a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 1,355 lei/unitate, în depreciere cu 1,09%, valoarea schimburilor cu titlurile fondului închis de investiţii însumând 21,48 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 34,15 lei, cu 2,01% sub cel din şedinţa anterioară, pe fondul unei valori transferate de 6,98 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP a avut un declin de 2,24%, în timp ce indicele EBT-NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor s-a depreciat cu 2,89%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS