BVBCorecţia se adânceşte la bursa noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2022

Corecţia se adânceşte la bursa noastră

Tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania au asigurat o treime din rulaj

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut o nouă sesiune corectivă în şedinţa de tranzacţionare de ieri, într-un context dificil pentru pieţele europene, care spre finalul sesiunii de tranzacţionare erau totuşi în uşoară creştere, după declinul pieţelor americane din ziua precedentă.

Conform presei internaţionale, deprecierile de pe Wall-Street au aparut îndeosebi pe fondul creşterii randamentului titlurilor de stat ale SUA, ce indică faptul că investitorii se pregătesc pentru o înăsprire mai agresivă a politicii monetare din partea Rezervei Federale.

La Bucureşti, indicele compozit BETPlus a coborât cu 1,13%, până la 1.958 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,04%, la 2.560,65 de puncte.

Rulajul s-a ridicat la 59,6 milioane de lei, sub cel din sesiunea anterioară, de 110,8 milioane de lei, în condiţiile în care aportul schimburilor din piaţa "deal" a fost redus.

Răzvan Stănuţ, ce face parte din echipa de analiză a casei de brokeraj TradeVille, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de evoluţia uşor pozitivă înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 1,18% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -2,17% pentru BET-NG şi -0,24% în cazul BET-FI. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 12,06 milioane de euro, sub media zilnică de 12,76 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Turism Felix (TUFE), +2,42%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, emitentul cu cea mai bună evoluţie a zilei a fost Transport Trade Services (TTS), +0,9%.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Uztel (UZT), cu -7,26%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, emitentul cu cea mai slabă evoluţie a zilei a fost OMV Petrom (SNP), -3,19%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 21,78 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit din Cluj având un declin de 0,75%, până la 2,63 lei. În ansamblu, tranzacţiile cu acţiunile TLV au asigurat 36,5% din rulajul total al sesiunii bursiere de ieri.

Acţiunile OMV Petrom au coborât până la preţul de 0,47 lei, pe fondul unui rulaj de 7,1 milioane de lei. După închiderea sesiunii bursiere, Fondul Proprietatea (FP) a anunţat demararea unui plasament privat accelerat de vânzare a până la 1,7 miliarde de acţiuni SNP, echivalentul a 3% din Petrom.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile MedLife (M), cu o valoare a schimburilor de 3,46 milioane de lei, acţiunile prestatorului privat de servicii medicale încheind ziua cu o scădere de 1,98%, la 24,8 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea au avut un declin de 0,6%, la 1,986 lei, pe fondul unui rulaj de 3,16 milioane de lei.

În piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu acţiunile Bittnet Systems (BNET), în valoare de 0,16 milioane de lei, schimbul fiind derulat la preţul unitar de 0,365 lei, cu 2,82% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele BETAeRO, ce reflectă dinamica celor mai importante companii listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a scăzut cu 0,76%, până la 1.083,72 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Carbochim" (CBC): +14,50%

2. "Electromagnetica" (ELMA): +3,81%

3. "Turism Felix" (TUFE): +2,42%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +2,11%

5. "Evergent Investments" (EVER): +2,07%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Altur" (ALT): -8,33%

2. "Uztel" (UZT): -7,26%

3. "Artego" (ARTE): -4,80%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -4,31%

5. "Chimcomplex" (CRC): -3,94%

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro