Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

BVBGabriel Aldea, Intercapital Invest: "Creşterile ample din pieţele externe nu s-au reflectat şi asupra pieţei noastre"

IOANA DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Vineri, acţiunile FP au jucat un rol important în creşterea lichidităţii 

Şase dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 23,58 milioane de lei (5,28 milioane de euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest, ne-a declarat: "Astăzi (vineri - n.r.) am înregistrat o şedinţă mixtă, creşterile ample înregistrate de pieţele externe nereflectându-se şi asupra pieţei noastre. Constatăm în ultimele şedinţe o decuplare a evoluţiilor externe de cele ale pieţei locale, volatilitatea în cazul pieţei noastre fiind una redusă, fapt exprimat şi de închiderile apropiate de zona zero ale indicilor locali. Prin contrast, indicii pieţelor europene au înregistrat fluctuaţii foarte ample în ultimele două şedinţe, la acest moment (sfârşitul săptămânii trecute - n.r.) indicii postând aprecieri şi de peste 3 procente".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare de pe Bursă şi evoluţia titlurilor, domnul Aldea a punctat: "După ce, în ultimele două şedinţe, lichiditatea pieţei a scăzut la nivele de avarie, astăzi (vineri - n.r.) am putut constata o oarecare îmbunătăţire, valoarea totală a rulajelor ajungând la puţin peste 5 milioane de euro. O contribuţie importantă la creşterea lichidităţii au avut acţiunile Fondului Proprietatea (FP), valoarea tranzacţiilor cu aceste acţiuni fiind de puţin sub 2 milioane de euro. În cazul acestor acţiuni am putut remarca o evoluţie pozitivă până imediat înainte de închiderea şedinţei, pe fixing preţul scăzând brusc de la nivelul de 0,76 la nivelul de 0,745 lei/acţiune, ceea ce corespunde unei scăderi procentuale faţă de ziua anterioară de 1,32%. Dintre acţiunile lichide, favorizate au fost cele ale Erste Bank (EBS), care au crescut astăzi (vineri - n.r.) puternic, cu 3,67%, pe fondul anunţării de către Banca Central Europeană a creşterii pachetului de stimul financiar cu 20 miliarde de euro lunar. Această măsură a fost foarte bine primită de către sectorul bancar european, băncile importante din zona euro înregistrând aprecieri foarte ample".

La rândul său, domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a spus: "În şedinţa de azi (vineri - n.r.) de la BVB, volumul de tranzacţionare s-a situat la jumătatea mediei înregistrate de la începutul anului. Indicii bursieri autohtoni au fost în creştere, în ton cu evoluţia burselor internaţionale. Dintre emitenţi, se remarcă revenirea titlurilor Fondul Proprietatea în top 3 al celor mai tranzacţionate acţiuni, precum şi evoluţia foarte bună (creştere de peste 10%) a titlurilor Turbomecanica.(...) Per anasamblu, indicii au avut o săptămână bună (7 - 11 martie - n.r.), în contextul în care lichiditatea nu a fost una grozavă".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,7 milioane de lei.

Titlurile "Electrica" (EL) au scăzut cu 0,32%, la 12,3 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,47 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,44 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,43 lei/unitate, în urcare cu 0,41%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,1 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a apreciat cu 0,19%, ultimul preţ fiind de 26,85 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" nu s-a înregistrat nici o tranzacţie în şedinţa de vineri.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,12%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,82%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,19%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,22%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,38%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie