BVBIndicii în creştere, pe o lichiditate susţinută de bănci şi sectorul energetic

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2015

Indicii în creştere, pe o lichiditate susţinută de bănci şi sectorul energetic

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în urcare uşoară, pe un rulaj modest, susţinut în principal de BRD-Societe Generale (BRD), Romgaz (SNG) şi Electrica (EL).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,4%, după un avans similar în şedinţa precedentă. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Transferurile cu acţiuni au însumat 15,1 milioane de lei (3,4 milioane euro), în urcare de la 7,2 milioane de lei luni, când a fost înregistrat cel mai redus rulaj începând din 9 septembrie 2013.

BRD-Societe Generale a fost cel mai tranzacţionat emitent, cu un rulaj de 4,64 milioane de lei, din care 1,96 milioane de lei au provenit dintr-un transfer deal, executat la un preţ cu 0,55% peste cel de referinţă.

Pe piaţa principală, titlurile BRD au închis în creştere cu 1,31%, la 9,15 lei/unitate.

Acţiunile Romgaz au urcat cu 0,72%, după transferuri de 2,47 milioane de lei, creştere apropiată de cea consemnată de Electrica, de 0,75%. Tranzacţiile cu acţiuni Electrica au depăşit cu puţin 2,23 milioane de lei.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a închis cu un avans de 0,18%, iar BET FI, care include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,17%, în condiţiile în care Fondul Proprietatea şi trei dintre SIF-uri au încheiat sesiunea cu câştiguri între 1,5% şi 1,8%.

Titlurile FP au crescut cu 1,54%, după un avans de numai 0,1% în şedinţa anterioară. Rulajul cu acţiunile fondului a fost de 959.000 lei.

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să se listeze secundar pe bursa de la Londra până la începutului lunii mai, a declarat managerul fondului, Greg Konieczny, pentru Wall Street Journal.

Acţiunile Erste Bank (EBS), proprietarul BCR, au urcat cu 1,46%, pe un rulaj de 788.000 lei.

Indicii BET BK şi BET XT au avansat cu 0,56%, respectiv 0,48%, potrivit Mediafax.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro