BVB / MARCEL MURGOCI (ESTINVEST FOCŞANI):"O săptămână de tatonare din punct de vedere al lichidităţii"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 ianuarie 2016

"O săptămână de tatonare din punct de vedere al lichidităţii"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 46,18 milioane de lei (10,2 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Începutul şedinţei (de vineri, n.r.) a fost promiţător, iar indicii au crescut, ca replică a ceea ce se întâmpla pe bursele internaţionale. Scăderea entuziasmului de pe pieţele externe a determinat şi la noi la deprecierea indicilor. Aşteptăm evoluţiile de la începutul săptămânii viitoare pentru a vedea dacă trendul descendent înregistrat în primele şedinţe ale acestui an se confirmă".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, domnul Grigoraş a precizat: "Ca lichiditate, piaţa a evoluat mult mai bine decât în zilele de luni-miercuri, ajutată şi de tranzacţiile «deal», care au însumat peste 6 milioane de lei. Cu toate acestea, lichiditatea a fost susţinută de tranzacţiile de pe piaţa principală, unde acţiunile Fondul Proprietatea au înregistrat transferuri de peste 20 milioane de lei, la distanţă destul de mare faţă de restul emitenţilor.(...) Din punct de vedere al lichidităţii înregistrate la BVB în primele şedinţe ale anului, putem concluziona că am avut de-a face cu o săptămână de tatonare".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 20,87 milioane de lei. Cotaţia FP a coborât cu 0,25%, la 0,797 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au scăzut cu 1,09%, la 2,26 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,17 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 4,98 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 26 lei/unitate, în depreciere cu 1,14%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 1,77 milioane de lei. Cotaţia BRD a coborât cu 1,4%, ultimul preţ fiind de 11,24 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Una dintre acestea, de 2,77 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Transelectrica" (TEL), la un preţ de 29,2 lei/acţiune, în stagnare.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri SNG, în valoare de 1,5 milioane de lei, în stagnare, la preţul de 26,3 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni "SIF Oltenia" (SIF5), de 1,33 milioane lei, la un preţ de 1,66 lei/acţiune, în depreciere cu 0,48%.

Nu în ultimul rând, a fost realizat un transfer cu titluri "Romcarbon" (ROCE), în valoare de 0,6 milioane de lei, în coborâre cu 8,4%, la preţul de 0,12 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,77%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,75%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,2%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,75%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro