BVB Piaţa continuă să bată în retragere

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 octombrie 2019

Piaţa continuă să bată în retragere

Rulaj de 35,5 milioane de lei

Repausul luat de investitori în prima şedinţă a săptămânii după decizia de promovare a FTSE Russell s-a prelungit în cea de-a doua zi bursieră a acestei săptămâni, la nivelul cotaţiilor înregistrându-se oscilaţii reduse ale indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, opt din cei nouă indici bursieri au închis şedinţa de ieri în teritoriul negativ, cu oscilaţii maxime de până la jumătate de procent pentru a doua zi la rând. BET a marcat o pierdere de 0,23%, până la 9.552,68 de puncte, în timp ce BET-NG, indicele sectorului energetic şi al utilităţilor a urcat marginal, cu 0,05%.

Activitatea de tranzacţionare a fost mai intensă decât în şedinţa precedentă, astfel că rulajul total s-a ridicat la 35,56 milioane de lei, din care 33,12 milioane de lei reprezintă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, sub media zilnică înregistrată în acest an, situată la 40,93 milioane de lei. Tot ieri a fost înregistrată în piaţă oferta publică de cumpărare derulată cu succes de Bucovina - Club de Munte (BCM), în perioada 17 - 30 septembrie, ce a ţintit 5,02 milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 3% din capitalul social. Valoarea operaţiunii s-a ridicat la 0,41 milioane de lei.

Evoluţiile pieţei în ultimele două zile, în general, apar şi în contextul în care instabilitatea politică din ţara noastră a continuat, nefiind clar dacă Guvernul va supravieţui moţiunii de cenzură ce a fost depusă ieri la Parlament.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Evoluţii preponderent descendente în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Singurul indice pe plus este BET-NG, cu o creştere de 0,05%, iar cea mai mare scădere, de 0,49%, a fost înregistrată de BET-FI. Valoarea tranzacţionată este de 7,49 milioane de euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă. Cei mai lichizi emitenţi au fost cele două societăţi din sectorul bancar, BRD Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV). Din cadrul indicelui BET, creşteri de peste un procent au fost înregistrate de: Electrica (EL), ale cărui acţiuni au crescut cu 1,36%, Digi Communication (DIGI), cu un plus de 1,34% şi Medlife (M), cu o apreciere de 1,21%. La polul opus, cea mai mare corecţie au avut-o acţiunile Purcari Wineries (WINE), cu o scădere de 1,70%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, care au înregistrat transferuri în valoare de 6,17 milioane de lei, ultima cotaţie a BRD fiind de 14,24 de lei, în scădere cu 0,56%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,4 lei, în stagnare, valoarea schimburilor cu acţiunile băncii însumând 4,88 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 37 lei, în urcare cu 0,14%, pe fondul unei valori transferate de circa 4,8 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut un rulaj de 4,3 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,18 lei/titlu, după un recul de 0,84%.

Prin piaţa "deal" a fost încheiată o singură tranzacţie, la preţul de 2,4 lei, pentru suma de 2,34 milioane de lei.

Indicele compozit BET-XT, ce include cei mai tranzacţionaţi 25 de emitenţi ai bursei noastre, s-a depreciat cu 0,21%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o scădere de 0,14%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Socep Constanţa" (SOCEP): +3,63%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,13%

3. "Electrica" (EL): +1,36%

4. "Digi Communications" (DIGI): +1,34%

5. "MedLife" (M): +1,21%

------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -4,17%

2. "Mecanică Fină" (MECF): -3,13%

3. "Purcari Wineries" (WINE): -1,7%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -1,49%

5. "Alumil" (ALU): -1,43%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb