BVBPrime Transaction: "Băncile şi fondurile de investiţii au dat 72% din rulaj"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Prime Transaction: "Băncile şi fondurile de investiţii au dat 72% din rulaj"

Indicii, pe noi maxime post-criză  

SIF Oltenia - peste preţul din oferta de răscumpărare

Valoarea totală a tranzacţiilor înregistrate în şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 32,3 milioane lei, sub rulajul mediu zilnic al anului anterior, de circa 40 milioane lei, într-o zi în care SIF­-urile au fost în prim planul activităţii pieţei noastre de capital.

Coşurile de acţiuni au urcat la noi maxime post criza din 2007-2008, în timp ce BET-TR, ce include şi dividendele acordate de companiile din BET, s-a apreciat la un nou vârf istoric, de 16.157,9 puncte.

În raportul zilnic al societăţii, echipa de la Prime Transaction a detaliat astfel evoluţia de ieri a pieţei: "Toţi indicii BVB au înregistrat astăzi (n.r. ieri) o evoluţie pozitivă. Cea mai mare creştere a înregis­trat-o BET-FI cu +1,76%, până la 51.704,46 puncte. Pe parcursul zilei, indicele financiar a avut de departe cea mai bună evoluţie, la mijlocul şedinţei de tranzacţionare înregistrând un avans de +3,87%. Dintre societăţile componente, SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat cea mai mare creştere pe parcursul şedinţei bursiere, ajungând şi la +6,91%. Valoarea tranzacţionată astăzi (n.r. ieri) a fost de 5,38 milioa­ne euro, în scădere semnificativă faţă de ziua anterioară. Emitenţii sectoarelor bancare şi a fondurilor de investiţii aproape au monopolizat lichiditatea, aceasta reprezentând 72% din rulajul total. Din cadrul indicelui BET, cele mai mari creşteri le-a înregistrat Electrica (EL) şi Trangaz (TGN), ambele cu un avans de 1,4%, la polul opus fiind Transelectrica (TEL), cu-1,72% şi Romgaz (SNG), cu-1,06%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat tranzacţii de 5,17 milioane de lei, preţul acţiunii instituţiei de credit încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,63 lei, în scădere cu 0,19%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 1,1%, la 2,76 lei, peste preţul din oferta de răscumpărare de titluri proprii, de 2,75 lei, pe care SIF-ul din Craiova o derulează în prezent, rulajul angrenat cu titlurile societăţii de investiţii financiare ridicându-se ieri la 4,02 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat o lichiditate de 2,1 milioane de lei, preţul titlurilor Fondului stagnând la 1,255 lei.

Pe locul al patrulea al acestui clasament se află acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 15,96 lei, în stagnare, pe fondul unei valori tranzacţionate de 1,69 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF­-urilor, a urcat cu 0,08%, în timp ce indicele compozit BET Plsus s-a apreciat cu 0,07%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,64%, iar indicele BET-NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor s-a apreciat cu 0,11%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Electroputere" (EPT): +12,5%

2. "Mecanică Fină" (MECE): +11,59%

3. "SIF Muntenia" (SIF4): +5,66%

4. "Prebet" (PREB): +4,76%

5. "SIF Transilvania" (SIF3): +4,08%

-------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Aerostar" (ARS): -2,65%

2. "Zentiva" (SCD): -2,44%

3. "Transelectrica" (TEL): -1,72%

4. "Digi Communications" (DIGI): -1,17%

5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -1,06%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS