Abonament gratuit

BVBRulajul coboară sub media anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Rulajul coboară sub media anului

Entuziasmul legat de eliminarea pragului la SIF-uri s-a topit doar într-o zi 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a marcat, ieri, o sesiune apatică de tranzacţionare, cu o valoare a transferurilor de 18,77 milioane de lei, inferioară atât celei din ziua anterioară, de circa 56 milioane de lei, cât şi mediei zilnice a anului, de 39,69 milioane de lei, într-o şedinţă în care prin piaţa "deal" nu a fost realizat niciun transfer.

Efervescenţa din ultima perioadă, legată de mult aşteptata eliminare a pragului de deţinere de 5% la SIF-uri s-a evaporat la doar o zi de când deputaţii au dat undă verde Legii FIA, ce prevede această măsură, indicele BET-FI marcând cea mai mare depreciere a zilei de ieri, de 0,39%.

Doar SIF Moldova (SIF2) a încheiat ziua de tranzacţionare în teritoriul pozitiv, într-o sesiune bursieră în care volumul realizat cu acţiunile societăţilor de investiţii financiare s-a situat preponderent sub media ultimei luni de tranzacţionare.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al societăţii, astfel: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii preponderent negative. BET-NG este singurul indice care a închis pe plus, cu un avans de 0,3% (...). Cel mai lichid emitent din şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost FP, acţiunile Fondului cumulând transferuri de 3,6 milioane de lei. Titlurile Purcari Wineries (WINE) au crescut cu 0,9%, aceasta reprezentând cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET. La polul opus, cea mai mare corecţie de 2,74%, a fost înregistrată de acţiunile Digi Communications (DIGI)".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, a căror cotaţie a stagnat, la preţul de 1,18 lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au angrenat un rulaj de 3,54 milioane de lei, într--o şedinţă în care cotaţia băncii a coborât cu 0,39%, la 2,555 lei.

Pe locul al treilea al acestui clasament se află titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 38 lei, în creştere cu 0,26%, pe fondul unui rulaj de 2,31 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat ziua bursieră la preţul de 15,26 lei, în scădere cu 0,26%, valoarea tranzacţiilor cu titlurile grupului bancar ridicându-se la 1,77 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,06%, în timp ce indicele compozit BET Plus, s-a depreciat cu 0,07%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a scăzut cu 0,31%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,14%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): +5,07%

2. "Comelf" (CMF): +1,61%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +1,09%

4. "Purcari Wineries" (WINE): +0,90%

5. "SIF Moldova" (SIF2): +0,63%

------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sinteza" (STZ): -10,39%

2. "Prodplast" (PPL): -5,93%

3. "Digi Communications" (DIGI): -2,74%

4. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): -2,43%

5. "Prebet" (PREB): -2,33%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SA NE SPUNA CINE SE PRICEPE SI STIE ! DE CE S-A FASAIT POVESTEA CU PRAGUL LA SIF-uri !

    1. Buy the rumors, sell the news!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie