BVB şi RASDAQ Acţiunile băncilor, în creştere, Fondul Proprietatea, în scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 ianuarie 2015

Acţiunile băncilor, în creştere, Fondul Proprietatea, în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis joi în stagnare, după o şedinţă cu variaţii reduse, în care piaţa a fost susţinută de acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Société Générale (BRD), în timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut un impact negativ.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în stagnare. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 24,77 milioane de lei (5,57 milioane de euro).

Titlurile Transelectrica (TEL) au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 6,5 milioane de lei, din care 5,86 milioane de lei prin intermediul a două operaţiuni de tip deal. Cotaţia operatorului reţelei naţionale de transport de electricitate a scăzut cu 0,8%.

Şi titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat o valoare mai ridicată a tranzacţiilor, cu 5 milioane de lei, în timp ce ultimele schimburi ale zilei au fost perfectate la un preţ în scădere cu 1% faţă de închiderea din ziua anterioară.

În sectorul bancar, titlurile BRD au crescut cu 0,9%, în urma unor operaţiuni de 2 milioane de lei, iar Banca Transilvania (TLV) a avansat cu 1,5%, după tranzacţii de 1 milion de lei. Cotaţia băncii austeriece Erste (EBS), proprietarul BCR, a coborât cu 3,5%, continuând astfel evoluţia foarte slabă din ziua anterioară, când declinul s-a situat la 4%, potrivit Mediafax.

În rândul companiilor din energie, Transgaz (TGN) a crescut cu 0,3% pe tranzacţii care au însumat 1,54 milioane de lei, iar Electrica (EL) a coborât cu 0,2% după operaţiuni de 1,5 milioane de lei. Rulajul cu acţiunile Transgaz include două transferuri operate în piaţa deal, în valoare cumulată de 1,3 milioane de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,1%, la fel ca BET FI, format din titlurile celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea.

Valoarea tranzacţiilor cu titlurile OMV Petrom (SNP) s-a ridicat joi la 830.000 de lei, iar cotaţia companiei de petrol şi gaze a scăzut cu 0,3%.

Grupul austriac OMV a anunţat, joi, că vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 5%, la 14,31 TWh, de la 13,56 TWh în perioada similară a anului 2013, iar producţia de hidrocarburi a crescut la 182.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi, de la 181.000 bep. OMV deţine 51% din acţiunile OMV Petrom.

Pe segmentul deal al bursei au avut loc şi tranzacţii cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5) şi Zentiva (SCD). Transferul vizând titlurile SIF Oltenia s-a situat la 585.750 lei, iar cel cu titluri Zentiva la 310.837 lei.

Indicele BET XT a crescut cu 0,1%, iar BET BK a coborât cu 0,4%, influenţat de declinul acţiunilor Erste.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb