BVB şi RASDAQBanca Transilvania şi Fondul Proprietatea au dominat şedinţa de tranzacţionare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 mai 2014

Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea au dominat şedinţa de tranzacţionare

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti a fost de 39,24 milioane de lei (8,83 milioane euro), în şedinţa de ieri, piaţa fiind dominată de acţiunile "Banca Transilvania" şi "Fondul Proprietatea".

Alin Brendea, Director General Adjunct la "Prime Transaction", a comentat: "Astazi (n.r. ieri) bursa românească a înregistrat o şedinţă liniştită, evoluţiile indiciilor fiind într-o marjă de +/- 0,35%. Doi emitenţi s-au detaşat la nivelul lichidităţii dominând şedinţa autoritar: Fondul PropriEtatea şi Banca Transilvania.

Dintre titlurile lichide putem remarca scăderea acţiunilor SIF5 Oltenia care s-au depreciat cu peste 2%, scăzând sub nivelul de 1,8 lei pe acţiune".

În opinia sa, piaţa românească pare prinsă între ştririle pozitive care au început să fie furnizate de economia românească şi apetitul redus faţă de risc indus, pe termen scurt, de conflictul ucrainean: "Ca atare lichiditatea este redusă, iar investitorii par în aşteptarea unei predictibilităţi superioare pe termen scurt".

Pe piaţa principală au fost realizate operaţiuni de 22,4 milioane lei (5 milioane euro), iar pe segmentul deal-urilor au fost efectuate două transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (9,1 milioane lei) şi câte o tranzacţie negociată cu titluri Banca Transilvania (5,4 milioane lei) şi SIF Oltenia (341.000 de lei).

Pe piaţa principală, acţiunile Băncii Transilvania au consemnat cel mai mare rulaj, de 8,4 milioane lei, din 124 de tranzacţii, iar preţul a crescut cu 0,83%, la 1,815 lei.

În acelaşi timp, cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate 110 transferuri, pentru aproape 7,5 milioane lei, iar titlurile Romgaz au înregistrat un rulaj de aproape 1,3 milioane lei, rezultat din 64 operaţiuni. Preţul acţiunilor FP a crescut cu 0,13%, la 0,76 lei, iar titlurile Romgaz au avansat cu 0,14%, la 34,55 lei.

La închiderea pieţei principale, indicii BET şi BET-NG erau în creştere cu 0,35% şi, respectiv, cu 0,12%. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar indicele BET-NG include titlurile companiilor din sectorul energetic.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,35%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,2%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,14% peste nivelul de luni.

Indicele extins BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi titlurile Fondului Proprietatea, iar indicele BET-FI include doar acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FP.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1 milion de lei, faţă de 830.000 de lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb