BVB si RASDAQBursa a închis în creştere, susţinută de titlurile Fondul Proprietatea şi Erste

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 februarie 2015

Bursa a închis în creştere, susţinută de titlurile Fondul Proprietatea şi Erste

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în urcare cu 1,1%, pe un rulaj în creştere, susţinut în principal de titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi Erste (EBS), care au încheiat şedinţa cu cele mai mari câştiguri zilnice din ultimele peste trei luni.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 1,08%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 1,13%, după un avans de 0,8% la mijlocul zilei. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 20,8 milioane de lei (4,7 milioane euro), în urcare de la un rulaj de 9 milioane de lei în şedinţa anterioară, când lichiditatea a coborât la cel mai redus nivel din aproape un an şi jumătate.

Atât Fondul Proprietatea, cât şi banca austriacă Erste, proprietarul BCR, au încheiat şedinţa de ieri cu cele mai mari câştiguri începând din octombrie anul trecut.

Acţiunile Fondul Proprietatea au închis în urcare cu 2,5%, după transferuri de 7,3 milioane de lei, în contextul iniţierii celui de-al cincilea program de răscumpărare de titluri proprii. Fondul de investiţii vizează răscumpărarea a 1,9% din numărul total de titluri. FP a derulat în perioada octombrie - februarie al patrulea program de răscumpărare, prin care a achiziţionat acţiuni reprezentând 8,1% din capitalul companiei.

Titlurile Erste au încheiat şedinţa cu un avans de 3,7%, în linie cu evoluţia de pe bursa din Viena, investitorii fiind optimişti în privinţa încheierii unui acord între banca austriacă, guvernul Ungariei şi BERD pentru vânzarea unei participaţii de până la 30% la divizia din Ungaria a Erste. Rulajul total cu acţiuni Erste a fost de 4,59 milioane de lei.

Grupul austriac a invitat luni Ungaria şi BERD să investească în operaţiunile sale din Ungaria. Negocierile sunt în curs, iar finalizarea tranzacţiei este aşteptată în următoarele şase luni.

Indicele BET XT a crescut cu 1,1%, iar BET BK cu 1,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

O lichiditate crescută au înregistrat şi titlurile Romgaz (SNG), Transgaz (TGN) şi Banca Transilvania (TLV). Companiile energetice au închis în urcare cu 0,86%, respectiv 1,47%, după tranzacţii de 1,9 milioane de lei şi 1,2 milioane de lei. Acţiunile Banca Transilvania au închis în creştere cu 1,58%, pe un rulaj de 1,1 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a urcat cu 0,8%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a încheiat şedinţa cu un avans de 1,44%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

24 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0100
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6714
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.0869

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Learning and Development Conference 2021
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro