Revista BURSA Construcţiilor

BVB şi RASDAQBursa a închis în scădere uşoară

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 august 2014

Bursa a închis în scădere uşoară

Bursa a recuperat în partea a doua a zilei de marţi aproape integral declinul înregistrat la mijlocul şedinţei şi a închis în scădere uşoară, cu o parte semnificativă din lichiditate generată de un transfer de tip deal cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au închis în scădere cu doar 0,1%, după ce la mijlocul zilei au fost pe minus cu 0,4%. Rulajul s-a accelerat în a doua jumătate a şedinţei şi a ajuns la 60,2 milioane de lei (13,6 milioane de euro), de trei ori peste nivelul de la mijlocul zilei.

BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Evoluţia pieţei a fost salvată de două dintre cele mai importante acţiuni de pe bursă, Fondul Proprietatea (FP) şi Romgaz (SNG). În timp ce Fondul Proprietatea a revenit de la un declin de 0,7% şi a închis în urcare cu 0,1%, avansul Romgaz de 0,1% la mijlocul zilei a urcat la 0,5% pe final.

Sectorul energetic a ajutat din nou piaţa, contribuind la limitarea declinului general. Indicele BET NG, al companiilor din energie, a stagnat, în timp ce BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1%.

Toate SIF-urile au închis în teritoriu negativ, cu cea mai slabă evoluţie de departe pentru acţiunile SIF Transilvania (SIF3), în declin cu 5,3%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni Fondul Proprietatea în valoare de 25 de milioane de lei, din care 17,3 milioane de lei printr-un deal.

A doua cea mai lichidă acţiune a fost Romgaz, cu tranzacţii de 6,65 milioane de lei, urmată la scurtă distanţă de Electrica (EL), cu schimburi în valoare de 6,3 milioane de lei, incluzând un transfer deal de 4,2 milioane de lei.

Electrica a închis în creştere cu 0,1%, după ce pe parcursul zilei s-a aflat pe scădere.

O altă acţiune cu pondere semnificativă pe bursă, OMV Petrom (SNP), a recuperat pe final declinul care a ajuns pe parcursul zilei până la 1,9%, şi a închis în stagnare, pe un rulaj de 3,5 milioane de lei.

Activitatea de pe segmentul deal a fost salvată în a doua jumătate a zilei de transferul cu titluri Fondul Proprietatea şi o tranzacţie mai mică, de 1,5 milioane de lei, cu titluri OMV Petrom. În prima parte a şedinţei s-au derulat doar două deal-uri, de 4,2 milioane de lei cu acţiuni Electrica şi de 765.000 de lei cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,3%, iar BET BK a înregistrat un declin de 0,7%, potrivit Mediafax.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

17 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9256
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0527
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7135
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro