BVB şi RASDAQFP a închis în scădere, la cotaţia de dinaintea anunţării preţului din oferta de răscumpărare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 octombrie 2014

FP a închis în scădere, la cotaţia de dinaintea anunţării preţului din oferta de răscumpărare

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut joi, într-o piaţă care a închis în declin, şi au revenit astfel la preţul la care au terminat şedinţa de marţi, înainte ca societatea să anunţe preţul la care va cumpăra titluri proprii prin oferta publică de răscumpărare.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,2% după ce au deschis în urcare uşoară. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat titluri de 26,9 milioane de lei (6,1 milioane de euro), cu o contribuţie importantă a Fondului Proprietatea, la fel ca în şedinţele precedente.

Transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea au totalizat 12,9 milioane de lei, iar cotaţia companiei a scăzut cu 0,6%, la 0,9350 lei/unitate, acelaşi preţ la care a terminat şedinţa de marţi, înainte ca Fondul să anunţe preţul din cadrul ofertei de răscumpărare de acţiuni.

Fondul Proprietatea a informat marţi, după închiderea bursei, că plăteşte în oferta publică de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni un preţ de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotaţia de închidere de marţi, de 0,9350 lei/unitate, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).

Cele 750 milioane de acţiuni reprezintă 6% din numărul total de titluri Fondul Proprietatea. Oferta publică se va derula între 3 noiembrie şi 2 decembrie şi face parte din cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, început la 1 octombrie. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi titlurile Banca Transilvania (TLV), cu 3,74 milioane de lei. Cotaţia băncii a urcat cu 0,6%, după ce a anunţat rezultate financiare mai bune decât anticipau analiştii. Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Transferuri totale mai ridicate de 1 milion de lei au avut loc şi cu titlurile OMV Petrom (SNP), de 2,6 milioane de lei, precum şi cu Romgaz (SNG), de 1,76 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Acţiunile OMV Petrom au urcat cu 0,4%, iar cele Romgaz au scăzut cu 0,6%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,2%, similar cu BET FI, compus din Fondul Proprietatea şi SIF-uri.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc joi un singur transfer, cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4) de 600.000 de lei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a înregistrat un declin de 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro