BVBToate companiile româneşti îşi menţin prezenţa în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente

D.T.
Piaţa de Capital / 20 februarie

Toate companiile româneşti îşi menţin prezenţa în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente

Toate cele 13 companii româneşti incluse în indicii Global All Cap, respectiv Global Micro Cap, dedicaţi Pieţelor Emergente au fost menţinute în indicii internaţionali reprezentativi, a anunţat astăzi Bursa de Valori Bucureşti, conform Agepres.

"Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat vineri, 17 februarie, rezultatele revizuirii semestriale a indicilor din martie 2023 cu intrarea în vigoare la data de 20 martie 2023. Toate cele 13 companii româneşti incluse în indicii Global All Cap, respectiv Global Micro Cap dedicaţi Pieţelor Emergente au fost menţinute în indicii internaţionali reprezentativi. Cele 13 companii româneşti incluse în indicii pentru Pieţe Emergente ai FTSE Russell sunt: în indicii Global All Cap sunt incluse Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties şi Teraplast, iar în indicii Global Micro Cap sunt incluse Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori Bucureşti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group, Transport Trade Services", BVB.

Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei, consideră această decizie drept o reconfirmare internaţională importantă în ceea ce priveşte potenţialul pieţei de capital din România, continuă sursa citată.

"După ce majoritatea pieţelor internaţionale de capital au scăzut anul trecut pe fondul volatilităţii crescute şi al impactului evenimentelor cu caracter geopolitic, este o performanţă că rămânem în forma aceasta în indicii internaţionali. În continuare, avem perspective foarte bune de a ne creşte reprezentativitatea în aceşti indici prin noile listări, precum cea anunţată de acţionarii Hidroelectrica", a declarat Radu Hanga.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a menţionat că menţinerea tuturor companiilor româneşti în indicii FTSE Russell reconfirmă faptul că România este o piaţă atractivă pentru investitorii instituţionali globali.

"Proiectele noastre care susţin îmbunătăţirea lichidităţii pieţei continuă şi amintim aici de proiectul Contrapărţii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, creşterea continuă a numărului de companii acoperite prin rapoarte de analiză în cadrul proiectului BVB Research Hub, promovarea acestor companii în rândul investitorilor, implementarea standardelor ESG şi suntem convinşi că rezultatele se vor vedea şi de acum înainte", a subliniat Adrian Tănase.

România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă din 2020. Piaţa de capital din România a depăşit anul trecut toate recordurile de lichiditate pe toate cele 3 paliere: valoare totală de tranzacţionare de peste 24 miliarde lei pe toate pieţele, în urcare cu 11%, valoare medie zilnică de 95,6 milioane lei, +11% faţă de 2021, şi peste 1,67 milioane de tranzacţii. La finalul anului trecut, în Romania figurau 133.000 de investitori pe piaţa de capital, un record absolut, potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare al Investitorilor.

"Toate aceste performanţe au fost obţinute într-un context regional şi internaţional dificil marcat de tensiuni geopolitice şi de creşterea dobânzilor de politică monetară. Într-un astfel de context, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a înregistrat la finalul anului trecut o scădere de 10,7%, iar indicele BET-TR, care ţine cont şi de randamentul dividendelor, a scăzut cu aproape 1,9%. Prin comparaţie, indicele european STOXX600 a scăzut anul trecut cu 12,9%, în timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%", se precizează în sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totusi, care este reactia BVB privind listarea obligatiunilor Vivre? Scurgerile de informatii din presa, releva o un set de disfunctionalitati in procesul de admitere la tranzactionare? Brokerii BRK, Goldring, Tradeville poarta o careva raspundere pentru toate esecurile de gen Vivre, Gocab, AirClaim?

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro