BVBTranzacţii de numai 27 de milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iunie

Tranzacţii de numai 27 de milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului

Scăderi pe linie pentru indici, în ton cu declinul pieţelor europene

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 27,2 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 114,1 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicii au avut scăderi pe linie, într-un context general negativ în pieţele internaţionale. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,69%, până la 2.286 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a avut un recul de 0,6%, până la 51.190 de puncte.

Ştefan Dumitru, ce face parte din Departamentul de Analiză al casei de brokeraj TradeVille, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, similară cu cea de pe principalele burse europene. Indicele BET a scazut cu 0,43% faţă de şedinţa anterioară. Restul indicilor au variat între -0,77% pentru BETAeRO şi -0,3% în cazul BET-NG. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 5,5 milioane de euro, sub media zilnică de 23,22 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Socep (SOCP), +15,00%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Bursa de Valori Bucuresti (BVB), +2,21%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Ropharma (RPH), cu -3,85%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media sub ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile societăţii Transelectrica (TEL), -3,17%, pe fondul unui volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 4,78 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua la preţul unitar de 2,09 de lei, în scădere cu 0,71%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au stagnat, la preţul de 2,32 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,89 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au scăzut cu 0,39%, la preţul de 51,3 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 3,3 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,1%, până la preţul de 0,4885 lei, pe fondul unor schimburi de 2,94 milioane de lei.

În Piaţa AeRO, acţiunile niciunei companii nu au depăşit pragul tranzacţiilor de un milion de lei.

Indicele compozit BETPlus a scăzut cu 0,42%, la 1.867 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un recul de 0,44%, la 1.091 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Socep" (SOCP): +15,00%

2. "Condmag" (COMI): +7,14%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +3,69%

4. "Dafora" (DAFR): +2,63%

5. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +2,21%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Energopetrol" (ENP): -14,86%

2. "Ropharma" (RPH): -3,85%

3. "Transelectrica" (TEL): -3,17%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -3,10%

5. "Chimcomplex" (CRC): -2,09%

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro