BVBZi de corecţii pentru indicii bursei

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 februarie 2021

Zi de corecţii pentru indicii bursei

Rulaj de 67 milioane de lei

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti au scăzut în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, evoluţie ce a venit după creşterile solide din precedentele patru zile ce au pus BET în prim-plan pentru testarea maximului istoric din 2007 de la 10.857 de puncte. Până la corecţia de ieri a cotaţiilor, BET înregistrase un raliu de 7,87% în acest an.

Evoluţia de ieri a indicilor a venit atât pe fondul unei raportări sub aşteptări din partea BRD, care a anunţat un dividend cu randament de 0,5%, cât şi pe fondul unor marcări de profituri, inclusiv în pieţele externe, pieţe care au cunoscut un raliu puternic în ultima săptămână şi jumătate de tranzacţionare. Lichiditatea de la bursa locală a fost şi ea solidă, cu transferuri de aproape 67 milioane de lei, însă sub media lui 2020 de circa 75 milioane de lei.

Indicele BET, ce reflectă parcursul celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a pierdut ieri 1,04%, coborând la 10.577,65 de puncte. De notat că în Germania se discută prelungirea lockdown-ului până la mijlocul lunii martie.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, similară cu cea în scădere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 1,04% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,04% (BET-TR) şi -0,56% (BET-BK). Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 13,7 milioane de euro, depăşind uşor media zilnică de 13.2 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Impact Developer & Contractor S.A. (IMP, +8,82%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Alro S.A. (ALR, +2,05%), pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Cos Targoviste S.A. (COS) cu -11,38%, cu un volum ce depăşeşte media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile Nuclearelectrica S.A. (SNN, -2,49%) pe fondul unui volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat un rulaj de 14,26 milioane lei, titlurile Fondului încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,5950 lei, în scădere cu 2,45%.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 2,49%, până la preţul 23,5 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 10,2 milioane de lei. SNN a înregistrat un raliu fulminant de 35% din luna decembrie încoace.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), a căror lichiditate a fost de 6,07 milioane de lei, preţul acţiunilor instituţiei de credit înregistrând o scădere de 0,43% până la 2,3450 lei.

Titlurile BRD s-au depreciate cu 2,43%, până la preţul de 14,4 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,38 milioane de lei. BRD a raportat un profit net în scădere cu 36% şi a propus un dividend foarte mic în condiţiile în care băncile centrale au recomandat nedistribuirea profiturilor pe fondul crizei sanitare şi economice.

Prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,56%, la 2.021,64 puncte, în timp ce indicele BET-NG, ce urmăreşte evoluţia acţiunilor companiilor din sectorul energetic şi de utilităţi, a coborât cu 0,57%, până la 785,88 puncte.

 Topul celor mai mari creşteri 

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +8,82%

2. "Patria Bank" (PBK): +3,54%

3. "Alro" (ALR): +2,05%

4. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): +1,69%

5. "Vrancart" (VNC): 1,57%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Cos Târgovişte" (COS): -11,38%

2. "Prebet" (PREB): -6,10%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,77%

4. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -2,88%

5. "Zentiva" (SCD): -2,68%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb