BVB/SĂRBĂTORIREA PAŞTELUI CATOLIC A DETERMINAT CEL MAI REDUS RULAJ DE PESTE UN AN ŞI JUMĂTATE 1,3 milioane de euro, valoarea tranzacţiilor la BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2015

1,3 milioane de euro, valoarea tranzacţiilor la BVB

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în creştere uşoară, pe cel mai redus rulaj din peste un an şi jumătate, în contextul în care marile pieţe de capital din Europa sunt închise pentru sărbătorirea Paştelui catolic.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au avansat cu 0,4%, după ce în şedinţa precedentă au scăzut cu 1,8%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat doar 5,78 milioane de lei (1,3 milioane de euro), cea mai scăzută lichiditate începând din 9 septembrie 2013, când rulajul s-a situat la 4,77 milioane de lei, potrivit Mediafax .

Numai titlurile Fondul Proprietatea (FP) au trecut de pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului, cu operaţiuni de 2 milioane de lei. Cotaţia FP a închis în urcare cu 0,1% faţă de ultimele schimburi de vineri.

Titlurile din sectorul energetic au avut cel mai puternic impact pozitiv în piaţă, chiar dacă rulajele nu au fost ridicate.

Astfel, acţiunile OMV Petrom (SNP), a doua companie ca pondere în principalii indici ai pieţei după Fondul Proprietatea, au avansat cu 1%, Romgaz (SNG) a urcat cu 0,7%, iar Electrica (EL) cu 1,3%.

Electrica a recuperat astfel o parte a declinului puternic de vineri, când a scăzut cu 4,4%. Compania energetică a anunţat săptămâna trecută că a încetat negocierile cu Fondul Proprietatea pentru preluarea participaţiilor minoritare ale fondului la mai multe dintre filialele Electrica, întrucât nu s-au înţeles asupra preţului.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a urcat cu 0,9%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,4%.

SIF Transilvania (SIF3) a consemnat cel mai puternic declin, de 2,6%, dar pe un rulaj mai mic de 100.000 de lei. În scădere au închis şi SIF Moldova (SIF2), cu 0,8%, precum şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 0,7%.

Indicele BET BK a urcat cu 0,2%, iar BET XT a stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Marile burse din Europe au fost închise luni pentru sărbătorirea Paştelui catolic, după ce şi vineri activitatea a fost oprită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb