CAB: Ioana Maria Vlas, condamnată la zece ani de detenţie, iar Nicolae Popa la 15 ani

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2008

CAB: Ioana Maria Vlas, condamnată la zece ani de detenţie, iar Nicolae Popa la 15 ani

Patru inculpaţi din cazul FNI au fost achitaţi, iar alţi trei graţiaţi prin decizia Curţii de Apel

Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, condamnarea la zece ani de detenţie a Ioanei Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi a lui Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor, la 15 ani de închisoare, în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţie (FNI). Ioana Maria Vlas a fost condamnată la zece ani pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, timp de cinci ani având îngrădite anumite drepturi, după ce îşi ispăşeşte pedeapsa. Totodată, ins­tanţa a constatat faptul că infracţiunea de fals pentru care a fost acuzată Vlas s-a prescris.

Tot ieri, Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat pe patru dintre învinuiţii din dosarul FNI, în timp ce alţi trei au fost graţiaţi, instanţa luând act şi de prescripţia faptelor de fals incriminate de procurori. Prin sentinţa de ieri, Curtea de Apel Bucureşti l-a graţiat pe Gavril Bătrân şi a luat act de pres­cripţia faptelor de fals ale inculpaţilor. De graţiere au mai beneficiat Ştefan Boboc şi Cezara Bebis. Persoanele achitate sunt Marius Andrei, Ioan Ghiţă, Mircea Costescu şi Muscel Ionescu.

De asemenea, Curtea i-a condamnat pe Marian Petrescu la o pedeapă de 4 ani cu suspendare şi pe Gheorghe Negură la 3 ani şi 3 luni tot cu suspendare. Mihaela Sima a primit şi ea 4 ani cu suspendare.

Marian Petrescu este fost preşedinte al SOV Invest, Mihaela Sima a fost director economic al SOV Invest, Marius Andrei a îndeplinit funcţa de cenzor extern independent al SOV Invest, iar Gavril Bătrân de membru al Consiliului de Administraţie al societăţii. Ştefan Boboc este fostul preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Cecilia Cezara Bebis este fost comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pieţei şi intermediere financiară din cadrul CNVM, Gheorghe Negură, Mircea Ianculescu, Muscel Ionescu şi Mircea Costescu sunt foşti membri ai Consiliului de încredere al FNI.

Ultima şedinţă de judecată din dosarul "FNI" a avut loc pe 15 mai, când avocaţii şi reprezentantul Parchetului şi-au expus motivele de apel timp de 13 ore.

Avocatul Ioanei Maria Vlas a susţinut atunci în faţa magistraţilor Curţii de Apel că Sorin Ovidiu Vântu ar fi constrâns-o "moral" pe clienta ei să săvârşească infracţiunile de care este acuzată, potrivit declaraţiilor unor martori, aflate la dosar, şi a cerut achitarea acesteia sau reducerea pedepsei. Tot la termenul din 15 mai, avocaţii tuturor inculpaţilor au cerut magistraţilor să desfiinţeze sentinţa Tribunalului Bucureşti, dată la 20 martie 2007, potrivit căreia aceştia au primit pedepse de până la 15 ani de închisoare. Apărătorii au cerut achitarea clienţilor.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, la termenul de pe 15 mai, să renunţe la audierea lui Sorin Ovidiu Vântu, însă au dispus amendarea acestuia, pentru a doua oară, cu 5.000 de lei, pentru că nu s-a prezentat în instanţă, deşi fusese citat cu mandat de aducere. Magistraţii au constatat că au fost epuizate toate mijloacele procedurale de aducere a martorilor, implicit a lui Sorin Ovidiu Vântu, şi au decis să ataşeze la dosar declaraţia acestuia, dată în faza de urmărire penală.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus, pe data de 21 aprilie, citarea lui Sorin Ovidiu Vântu, în procesul FNI, cu mandat de aducere, în vederea audierii ca martor, după ce au ajuns la concluzia că nu s-a întors dovada citării omului de afaceri pentru termenul din 21 aprilie.

Termenul din 21 aprilie a fost primul la care Ioana Maria Vlas s-a prezentat în faţa instanţei în stare de libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, în data de 7 aprilie, că ea poate fi judecată în stare de libertate în dosarul "FNA" şi i-a înlocuit arestul preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara.

Toţi inculpaţii, plus părţile responsabile civilmente, au fost obligaţi la plata de despăgubiri către 140.104 de părţi civile din care 138.380 de părţi civile din Bucureşti, 1.396 părţi civile constituite la Brăila şi 328 părţi civile de la Cugir.

După aflarea sentinţei din 20 martie, Ştefan Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Investitorilor FNI şi FNA, a declarat pentru agenţia NewsIn: "Este o decizie unitară, pentru toţi. Vor fi date despăgubiri indexate până în momentul când se vor deconta aceste sume".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro